Amanarea adoptarii euro in 2015, veste buna pentru Romania?

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 14:03
1693 citiri
Amanarea adoptarii euro in 2015, veste buna pentru Romania?

Ratarea tintei de adoptare a monedei euro in 2015 nu reprezinta un esec al Romaniei, precizeaza analistii economici. Inca de la stabilirea lui, termenul a reprezentat mai curand un deziderat decat un obiectiv tangibil, menit sa impulsioneze mediul de afaceri.

In plus, o moneda nationala aduce in momentul de fata mai multe beneficii economiei romanesti, decat are capacitatea moneda unica, in conditiile in care zona euro se confrunta cu dificultati financiare.

"Inca din 2010, in discutia dintre BNR si Guvernul Romaniei la care am asistat, s-a pus problema amanarii, deoarece conditiile erau greu de indeplinit. S-a ajuns, insa, la concluzia ca trebuie mentinuta data pentru impulsionarea procesului, dar si pentru o oarecare imagine", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.

Romania nu mai poate adopta euro in 2015. Care sunt motivele

Si Secretarul de Stat in Ministerul Finantelor, Claudiu Doltu, subliniaza beneficiile pe care stabilirea unei tinte pentru adoptarea monedei unice le aduce mediului de afaceri, chiar si in conditiile in care este improbabila.

"Asumarea indeplinirii criteriilor tehnice pentru adoptarea euro - chiar si fara a vorbi in acest moment de o decizie politica privind adoptarea monedei unice - ar genera semnale de clarificare pentru investitori, pentru mediul de afaceri in general. Imbunatatirea sentimentului pietei si al oamenilor, privind directia in care merge Romania ar putea contribui substantial la cresterea afacerilor si a investitiilor".

Doltu: Adoptarea euro poate impulsiona afacerile si investitiile

Avantajele leului

Mentinerea unei monede nationale aduce o serie de beneficii Romaniei in momentul de fata, printre care, cel mai important, este controlul politicii monetare:

"In ultimii ani BNR a reusit prin politica monetara sa mentina un echilibru mai important decat l-a obtinut forta decizionala prin politicile structurale".

O moneda nationala devalorizata in raport cu euro ofera un plus de competitivitate exportatorilor romani.

EFECTUL DE BUMERANG: Veniturile romanilor scad cu 50%, daca adoptam euro pana in 2015

In plus, adoptarea monedei euro ar reduce simtitor nivelul de trai, oricum afectat de criza economica.

"Practic toate tarile care au trecut la euro, mai putin Germania, au resimtit acest lucru (nr. scaderea nivelului de trai), cel putin pentru o perioada de cateva luni", a explicat Cosea.

Avantajele monedei unice

Pe de alta parte, aplicarea mecanismului european al ratelor de schimb (ERM-2) din 2013, asa cum era programat, ar fi pus capat fluctuatiilor cursului de schimb, atat de blamate de catre mediul de afaceri.

"Daca ai produse cu ciclu lung de fabricatie, precum vapoarele, ai timp sa te acomodezi cu cursul de schimb, insa daca ai perioade scurte intre vanzare si cumparare, cursul fluctuant este foarte defavorabil. Ca sa nu mai spunem ca avem evolutii curioase ale cursului de schimb: cand economia nu merge bine, cursul se intareste", a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Ce spun oamenii de afaceri despre amanarea adoptarii euro in 2015

ERM-2 are drept scop fixarea monedelor statelor membre care nu fac parte din zona euro la euro prin stabilirea, de comun acord, a unui curs central, fix dar ajustabil, fata de euro si a unei benzi standard de fluctuatie de +/-15%.

#amanare adoptare euro 2015, #adoptare euro 2015, #moneda euro Romania , #Zona euro