Aderarea Romaniei la zona euro: Mai mult un deziderat, mai putin un obiectiv

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 12:16
2222 citiri
Aderarea Romaniei la zona euro: Mai mult un deziderat, mai putin un obiectiv

Aderarea la euro in 2015 este un deziderat promovat atat de mediul politic cat si de reprezentantii BNR.

In acelasi timp, aceiasi oficiali observa ca Romania nu este pregatita pentru aceasta etapa majora, ridicand astfel intrebarea care ar fi de fapt data realista cand tara noastra ar putea sa faca parte din zona euro.

Presedintele Traian Basescu a reiterat importanta acestui pas pentru Romania si mentinerea tintei ca tara noastra sa adere la euro in 2015, de mai multe ori pe parcursul acestui an.

Aderarea la euro, o obligatie

Basescu, la finalul summitului UE: Suntem reticenti la o uniune fiscala

Basescu a aratat ca pentru Romania nu se pune problema de a respecta sau nu conditiile de aderare la zona euro, deoarece acest proces reprezinta o conditie a Tratatului prin care Romania a devenit membra UE. Problema este, conform declaratiilor presedintelui dupa Consiliul European de toamna, cat de repede tara noastra va reusi sa-si tina promisiunile pentru care deocamdata a primit o derogare din partea partenerilor europeni.

Traian Basescu a declarat, dupa aceeasi reuniune, ca a insistat ca Romania sa devina parte atat a uniunii bancare, cat si a Tratatului fiscal, pentru ca altfel riscam ca tara noastra sa ramana "decuplata" de la ce se intampla in zona euro, iar orice intarziere "este o pierdere pentru Romania".

Tot presedintele a observat insa ca "trebuie sa existe corelare intre ce vrem si angajam si ce facem acasa", iar prin faptul ca inca nu facem parte din zona euro, avem un avantaj fata de statele din aceasta zona deoarece putem deprecia moneda pentru a stimula exporturile, facand astfel "concurenta neloiala" acestora.

Un obiectiv nerealist, dar care trebuie pastrat

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, considera ca pozitia lui Traian Basescu este una laudabila.

"Eu ma bucur ca presedintele Romaniei a dat un asemenea mesaj. Banca Nationala nici o clipa nu a abdicat de la acest tel: intrarea in euro in 2015", a declarat acesta pentru RFI, dupa ce, la jumatatea acestui an, tot Vasilescu afirmase ca un obiectiv indraznet nu va face rau, desi tara noastra este "admirabil de nepregatita".

Concluzia oficialului BNR a fost ca este crucial insa ca Romania sa aiba un program national pentru indeplinirea criteriilor de aderare: "Ca vom intra in 2015, ca vom intra in 2016, ca va ramane criteriul asta pentru alti ani, important este ca noi sa il avem inainte si sa avem un program national pentru indeplinirea acestor criterii".

Pe de alta parte, Lucian Croitoru, un alt consilier al lui Mugur Isarescu, a declarat in iunie 2012, ca intrarea Romaniei in zona euro este "un vis, un orizont indepartat" , deoarece, fara o competitivitate adecvata, aderarea la euro ar insemna pentru tara noastra "drumul Greciei".

BNR: Ce probleme vom avea dupa adoptarea monedei euro

Aceasta opinie este sustinuta si de Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, care a anuntat vineri ca este dificil pentru Romania sa adere la euro in 2015, subliniind, printre alte motive, convergenta reala si structura economiei romanesti. In acest sens el a amintit de faptul ca agricultura reprezinta 6-7% din PIB, dar utilizeaza 25-30% din forta de munca a Romaniei.

Lazea considera totusi ca aderarea la euro ar reprezenta insa un castig pentru Romania, iar majoritatea analistilor financiari cad de acord asupra faptului ca Romania nu are nimic de pierdut daca reuseste sa respecte criteriile de convergenta.

Aderarea euro, probabila dupa 2016

Devine astfel important ca Romania sa-si continue eforturile de a adera la euro in 2015, pentru a respecta programul prin care incearca sa se alinieze la criteriile de convergenta, chiar daca acest termen este nerealist.

Conform lui Joan Hoey, senior analist pentru Europa, in cadrul Economist Intelligence Unit (EIU), tara noastra ar putea deveni membra a zonei euro "cel mai devreme", in 2016 - 2017.

Mai mult, analistul economic Ionel Blanculescu considera ca o tinta mai realizabila pentru aderarea Romaniei la zona euro, este 2024, acelasi an care reiese si din analizele unor mari banci de investitii, bazate pe "performantele" economiei noastre.

Intre timp, Bulgaria, vecina Romaniei si tara cu care suntem cel mai des comparati, a anuntat, la inceputul lui septembrie, inghetarea pe termen nedefinit a planurilor de aderare la zona euro, in timp ce tarile deja membre sunt in continuare preocupate de rezolvarea problemelor acute pe care regiunea le are in acest moment.

#aderare Romania euro, #criterii convergenta Romania euro, #termen aderare Romania euro, #BNR aderare euro, #Basescu aderare euro , #Zona euro