UE ar putea aloca un buget pe transporturi de 40 miliarde euro, pentru Romania

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 21:40
1228 citiri
UE ar putea aloca un buget pe transporturi de 40 miliarde euro, pentru Romania

Pachetul legislativ propus joi de Comisia Europeana in privinta fondurilor structurale si de coeziune pe 2014-2020 prevede alocarea unui buget special in valoare de 40 de miliarde de euro pentru conectarea facilitatilor de transport, energie si comunicatii, potrivit europarlamentarului Petru Luhan. 

La acesti bani, se adauga aproximativ 10 miliarde de euro finantare pentru transport din Fondul de Coeziune, arata un comunicat transmis de biroul europarlamentarului PDL, care atrage atentia ca alocarea acestor fonduri reprezinta o noutate, relateaza NewsIn.

"Este deosebit de important ca am reusit sa alocam 40 de miliarde de euro in special pentru transporturi. Romania, alaturi de alte noi state membre, au infrastructuri deficitare si o importanta deosebita trebuie acordata continuarii investitiilor in infrastructura de orice tip, respectiv de transport, IT&C, energetica, sociala, educationala, de cercetare-dezvoltare si de mediu.

Astfel vom garanta un nivel adecvat de accesibilitate pentru toti cetatenii europeni si le vom oferi acestora sanse egale de dezvoltare", a declarat europarlamentarul Petru Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European.

Comisia Europeana a adoptat joi, in prezenta comisarului pentru politica regionala, Johannes Hahn, si a comisarului pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, un pachet legislativ privind viitorul fondurilor structurale si de coeziune pentru perioada 2014-2020.

Acesta vizeaza stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca in toata Europa. In momentul de fata se poarta negocierile pentru viitorul buget al Uniunii Europene pentru 2014-2020.

Comisia Europeana propune o alocare de 376 de miliarde de euro pentru cei sapte ani, impartiti dupa cum urmeaza: 162,6 miliarde de euro regiunilor mai putin dezvoltate, 38,9 miliarde de euro pentru regiunile de tranzitie, 53,1 miliarde euro pentru regiunile dezvoltate, 11,7 miliarde de euro pentru cooperare teritoriala si 68,7 miliarde de euro pentru Fondul de Coeziune.

Fondul Social European dispune, de asemenea, de o suma considerabila, aproximativ 84 de miliarde de euro. Regiunile Romaniei se incadreaza in categoria regiunilor mai putin dezvoltate, exceptie facand regiunea Bucuresti-Ilfov care din 2014 va fi considerata o regiune de tranzitie, avand PIB-ul pe cap de locuitor mai mare de 75% din media UE. Astfel, o mare parte din fondurile alocate de catre Uniunea Europeana vor fi accesibile tarii noastre.

Co-finantarea comunitara va ramane si pentru urmatoarea perioada stabilita la maxim 85% pentru toate regiunile de dezvoltare din Romania, mai putin pentru Bucuresti-Ilfov unde aceasta va fi de numai 60%. 

#buget transporturi, # comisia europeana transporturi , #Transporturi