Transporturile s-ar putea imprumuta de la BEI

Vineri, 03 Iulie 2009, ora 16:28
1343 citiri
Transporturile s-ar putea imprumuta de la BEI

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii ar putea lua un imprumut de pana la un miliard de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru finantarea unor proiecte de infrastructura, printre care si centura Capitalei la nivel de autostrada.

"BEI ne-a anuntat ca a stabilit un acord de principiu, in board-ul sau, ca e gata sa aloce un imprumut care sa mearga spre un miliard de euro pentru proiecte de infrastructura rutiera. Inca nu a stabilit exact ce proiecte, dar se discuta despre centura la nivel de autostrada a Bucurestiului, tronsoanele de autostrada Ploiesti-Comarnic si Ploiesti-Buzau sau o portiune de drum national de la Arad spre granita cu Ungaria", a declarat, vineri, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, dupa o intalnire cu reprezentantii BEI, informeaza Mediafax.

Totodata, BEI va acorda un credit de 450 milioane euro pentru a creste viteza trenurilor de calatori de la 120 kilometri pe ora la 160 kilometri pe ora, pentru tronsonul Curtici-Simeria.

"Aveam deja 300 milioane euro de la BEI si ei au acceptat sa mareasca imprumutul pana la 750 milioane euro, pentru a putea satisface dorintele UE de a creste viteza", a spus Berceanu.

In cadrul intalnirii, cele doua parti au mai stabilit sa mareasca finantarea de la 50 milioane la 170 milioane euro, din fonduri de coeziune, pentru tronsonul de autostrada Arad-Timisoara, astfel incat cofinantarea asigurata de BEI pentru proiect sa fie cheltuita pentru exproprierea terenurilor.

De asemenea, BEI a aprobat sa aloce 500 milioane euro in acest an pentru proiecte aflate deja in derulare, din sumele care trebuia cheltuite in anii urmatori.

"Am discutat cu ei si sustin aceasta idee, mai urmeaza sa fie aprobata de Comisia Europeana. Astfel, au aprobat sa cheltuim o mai mare parte din bani pentru proiecte deja in derulare, pe care sa ii utilizam in acesti ani", a spus Berceanu.

Potrivit ministrului, aceasta masura va duce la o crestere de 0,5% a deficitului bugetar.

"Va fi o crestere de 0,5% a deficitului, din care 0,2% se intorc la buget prin plata asigurarilor sociale, a TVA-ului si a altor taxe si impozite. Deci ar fi de fapt o crestere de 0,3%. O marire foarte mica pentru un lucru corespunzator perioadei de criza. Toate statele au facut investitii in infrastructura de transport in perioadele de criza", a afirmat Berceanu.

 

#bei, #berceanu, #imprumut, #infrastructura, #transporturi , #Transporturi