Transportatorii rutieri ameninta cu proteste in decembrie

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 11:05
1484 citiri
Transportatorii rutieri ameninta cu proteste in decembrie
Sursa foto: Antenadambovita.ro

Transportatorii rutieri ameninta cu proteste in decembrie, daca Ministerul Transporturilor nu gaseste solutii de rezolvare a problemelor privind infrastructura rutiera, fiscalitatea exagerata, legislatia din domeniu completata lunar si lipsa de sustinere a activitatii de transport.

Reprezentantii Confederatiei Nationale Rutiere (CNR) arata marti, intr-un comunicat de presa, ca protestele anuntate in luna mai au fost suspendate atunci ca urmare a promisiunilor asumate si semnate de conducerea Ministerului Transporturilor.

"In textul minutei asumate, dar neindeplinite, ce doar a suspendat protestele din luna mai, se regasesc aceleasi probleme nerezolvate de infrastructura rutiera inexistenta, fiscalitate exagerata, deghizata in lupta impotriva firmelor pirat, legislatie rutiera nationala rectificata sau completata lunar si lipsa de sustinere a activitatii de transport", sustin reprezentantii CNR.

Potrivit acestora, ca urmare a neindeplinirii de catre Ministerul Transporturilor a promisiunilor asumate in luna mai, s-a luat hotararea sustinerii unui protest national organizat de transportatorii rutieri in luna decembrie.

"In conditiile in care nici angajamntele asumate in primavara si nici solicitarile curente ale transportatorilor nu vor fi puse in practica, exista premisele ca la inceputul lunii decembrie activitatea in transporturi sa se opreasca pentru o perioada nedeterminata", potrivit CNR.

La solicitarile anterioare, transportatorii au adaugat o noua cerinta, referitoare la returnarea unei cote parti din acciza, de minim 130 de euro pentru 1.000 de litri de carburanti profesionali, masura care exista, potrivit acestora, in toate tarile membre UE.

"Introducerea unei majorari a accizei din carburanti cu sapte eurocenti, precum si modificarea subita a recalcularii nivelului accizelor la carburanti in raport cu inflatia este considerata de breasla o masura abuziva cu impact direct in segmentul tuturor transportatorilor rutieri", considera reprezentantii CNR.

Acestia sustin ca in ultimele luni Confederatia Nationala Rutiera a solicitat deschiderea la dialog a noului ministru al Transporturilor si a transmis propuneri catre Guvern, Ministerul Muncii si Ministerul de Finante, incluzand si solutii pentru combaterea evaziunii fiscale, insa adresele oficiale ale CNR nu au primit raspuns, iar ministru Ramona Manescu "a refuzat intalnirile cu reprezentantii patronatelor membre CNR".

In 22 mai, transportatorii rutieri au renuntat la protestul anuntat, dupa o intalnire de cateva ore cu reprezentantii Ministerului Transporturilor, unde s-a stabilit un calendar pentru revizuirea mai multor prevederi legislative.

Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor in acea perioada, declara ca in urma discutiilor cu reprezentantii mai multor organizatii patronale din transportul rutier a aflat multe din "problemele reale" ale acestui sector, iar aestea trebuie rezolvate in cel mai scurt timp pentru ca sunt legate de eficienta activitatii, de o "abordare dreapta a greselilor si a muncii acestor oameni".

#proteste transportatori rutieri, #infrastructura rutiera, #taxe transport , #Transporturi