Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, locul cinci la investitii in infrastructura feroviara, intr-un top regional

Romania, locul cinci la investitii in infrastructura feroviara, intr-un top regional


Romania ocupa locul cinci in clasamentul investitiilor in infrastructura feroviara in tarile Europei Centrale si de Est, cu o valoare de 169 milioane euro in 2010, jumatate din nivelul din 2008, dar ocupa pozitia 12 privind calitatea, se arata intr-un comunicat al Clubului Feroviar.

"Conform statisticilor Forumul International de Transport (ITF), in 2010 investitiile in infrastructura feroviara din Romania au fost de 169 milioane euro, cu 47% mai putin decat in 2008, cand aceasta suma s-a ridicat la 316 milioane euro, cea mai mare pentru Romania din 1992. Astfel, Romania a ocupat pozitia a 5-a in clasamentul investitiilor in infrastructura feroviara in tarile din Europa Centrala si de Est (exceptand Muntenegru pentru care nu exista informatii)", se precizeaza in comunicat.

Locul 1 este ocupat de Polonia, cu 650 milioane euro.

De asemenea, potrivit unui raport din 2012 al World Economic Forum, calitatea infrastructurii feroviare din Romania a acumulat 2.5 puncte, pe o scara de la 1 la 7, ocupand pozitia 12 intre tarile ECE si 79 intre alte 132 de tari. Calitatea infrastructurii rutiere este si mai putin apreciata, cu un punctaj de 2,1, in timp ce cea portuara are 2,8 puncte, potrivit Clubului Feroviar.

Ponderea investitiilor in infrastructura de transport terestru in tarile Europei Centrale si de Est (ECE) a crescut brusc in 2009 ajungand la 2% din PIB, cea mai mare valoare raportata de acestea vreodata. In 2010 s-a inregistrat o scadere la 1,7%, pe fondul crizei economice

"Volumul investitiilor in infrastructura a crescut foarte mult mai ales in tarile in curs de dezvoltare si de tranzitie ale ECE, incepand cu 2003. Aceasta crestere a devenit negativa dupa atingerea unui nivel record in 2009. Investitiile in infrastructura de transport terestra au scazut cu 11% in termeni reali din 2009 pana in 2010", se mentioneaza in comunicat.

Tarile din Europa Centrala si de Est prefera sa directioneze investitiile mai mult in sectorul de drumuri, ponderea investitiilor in infrastructura rutiera crescand de la 65% in 1995 la 82% in 2010.

Tarile ECE analizate sunt Albania, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, FYR Macedonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia.

Club Feroviar este o companie de consultanta adresata organizatiilor din domeniul feroviar, transportului multimodal si transportului public.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1825 ori