Guvernul, facut vinovat pentru scumpirea carburantilor

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 13:51
1431 citiri
Guvernul, facut vinovat pentru scumpirea carburantilor

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania acuza Guvernul ca este de vina pentru pretul ridicat al carburantilor si solicita stoparea cresterii pretului la motorina,asigurarea functionarii libere a pietei carburantilor si returnarea accizei aferente transporturilor rutiere comerciale, informeaza NewsIn.

"Guvernul este de vina ca pretul carburantilor este foarte mare. Din analiza noastra, cauzele pentru care s-au scumpit carburantii sunt modificarea accizei, cresterea TVA, deprecierea leului fata de euro si modificarea pretului global al titeiului", a declarat vicepresedintele UNTRR, Ion Lixandru.

Totodata, reprezentantii transportatorilor au precizat ca pretul de referinta final in Romania al celei mai ieftine motorine este de 1,179 euro per litru, conform preturilor de referinta, accizelor si TVA valabile in ianuarie 2011, iar fara accize si TVA pretul este de 0,64 euro per litru.

"In Austria, pretul de referinta este de 1,225 euro per litru, din care acciza este de 0,37 euro per litru, iar TVA de 20% (respectiv 0,204 euro per litru), astfel ca pretul fara taxe este, conform Ministerului Economiei din Austria, de 0,585 euro per litru, diferenta reprezentand marja industriei", a explicat Lixandru.

Reprezentantii transportatorilor au mai precizat ca, in 2009, combustibilul vandut in Romania a fost de 7 miliarde litri, deci Guvernul a incasat circa 4 miliarde euro din accize si taxe.

De asemenea, vicepresedintele UNTRR a declarat ca, in Slovenia, transportatorii primesc acciza inapoi la sase luni dupa ce au cumparat combustibil de acolo.

"Guvernul slovac a recunoscut dreptul nostru ca am incarcat motorina de la ei", a mai mentionat acesta.

Totodata, reprezentantii UNTRR au punctat ca anul 2011 a inceput cu aplicarea calendarului de majorare a accizelor carburantilor, acciza la benzina ajungand in Uniunea Europeana la pragul minim de 359 euro per 1.000 de litri.

"Orice crestere la pretul motorinei trebuie sa fie justificata si acciza la motorina sa fie returnata transportatorilor. Returnarea accizei va dezvolta sectorul de transport si va diminua pretul produselor la raft. Astfel, se va separa piata neagra, care nu va putea lua acciza inapoi, cu piata legala", a mai precizat Lixandru.

De asemenea, reprezentantii transportatorilor au mentionat ca la inceputul acestui an, atat publicul larg cat si media, "au inceput sa realizeze ca in Romania, tara cu resurse naturale si cu port maritim, pretul carburantului fara taxe este mai mare decat in alte tari europene, care nu dispun nici de resurse proprii, si nici de acces maritim". 

#acciza, #carburanti, #majorare, #pret, #taxe , #Transporturi