Doina Pana: Sistemul de urmarire a lemnului va functiona din septembrie

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 09:03
2868 citiri
Doina Pana: Sistemul de urmarire a lemnului va functiona din septembrie

Sistemul prin care sunt urmarite transporturile de lemne din padure pana la beneficiar, care are ca scop combatarea taierilor ilegale, va fi pus in functiune in 120 de zile, conform ministrului delegat pentru Ape si Paduri, Doina Pana.

Guvernul a adoptat miercuri o hotarare pentru aprobarea normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, informeaza Mediafax.

Joi, ministrul Doina Pana a explicat ca implementarea acesteia va fi un pas extrem de important in combaterea taierilor ilegale, apreciind ca, in prezent, doar 5 la suta din furturile de lemn se fac fara acte, in timp ce, in majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu acelasi aviz de insotire.

Ea a explicat ca exista, inca din 2008, un program informatic, SUMAL, care urmareste trasabilitatea lemnului din padure si pana la beneficiarul final, insa datele sunt inscrise in sistem dupa un anumit timp, pana la data de 15 a lunii urmatoare.

Discutand cu cei care au conceput si administreaza sistemul, Pana a ajuns la concluzia ca exista posibilitatea extinderii lui, astfel incat inregistrarea drumului lemnului din padure si pana la beneficiarul final sa se faca in timp real si tot drumul sa fie monitorizat.

Monitorizarea se va face prin smartphone

Pentru aceasta, va trebui ca toti agentii economici sa-si echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic. In momentul in care transportul pleaca din padure, soferul trebuie sa acceseze SUMAL prin smartphone si sa introduca niste date. Automat SUMAL-ul genereaza un cod unic care trebuie inscris in avizul de insotire, cod care indica ora, minutul si secunda in care s-a facut accesarea sistemului informatic, a explicat Pana.

Daca nu exista semnal in momentul accesarii SUMAL-ului, atunci este generat un cod offline care trebuie trecut in aviz, iar cand transportul intra din padure intr-o zona cu semnal va fi primit si codul unic, care trebuie de asemenea scris in aviz.

Daca pe traseu, o masina cu lemne este oprita si nu are trecut codul unic sau codul offline daca inca nu a ajuns in zona de semnal sau ambele, marfa respectiva se confisca, a aratat Pana.

Chiar daca un transport un este verificat, si in momentul predarii marfii la depozit trebuie accesat sistemul astfel incat lemnul taiat ilegal sa nu poata fi primit. Cei de la depozit nu pot spune ca au verificat datele transportului de lemn fara sa o faca, pentru ca ramane o amprenta intrarii in sistem, a mai spus Pana.

Ministrul a precizat ca, pentru a propune acest sistem, adoptat joi prin HG, s-a consultat cu reprezentantii inspectoratului teritorial de regim silvic si de vanatoare (ITRSV), Romsilva, proprietarilor si administratorilor de paduri, firmelor care exploateaza lemn si ai Ministerului de Interne.

"Spre surpriza mea, placuta, toti au acceptat aceasta forma. Deci nu numai declarativ sunt impotriva taierilor ilegale, ci sunt chiar de foarte bune intentii", a declarat ministrul.

Ea a mai explicat ca, pentru implementarea acestui sistem, este nevoie de alte imprimante, motiv pentru care a discutat cu Imprimeria Nationala, iar acestea trebuie sa fie securizate si personalizate, pentru ca au fost si situatii in care cineva declara ca si-a pierdut formularele pentru avizele de insotire a marfii, pe care le vindea altcuiva si isi procura altele.

In plus, trebuie instruitie toti cei care vor accesa sistemul, de la sefi de ocoale, la cumparatorii lemnului, incluzand politisti si jandarmi care vor fi implicati in controale.

Astfel, in primele 10 - 15 zile de la publicarea HG in Monitorul Oficial, vor fi instruiti toti cei implicati, urmand o luna in care proiectul va fi implementat de proba in trei judete (Arges, Sibiu, Alba). Dupa aceea, in proiect vor intra alte trei judete, iar in urmatoarea luna, alte trei, ulterior fiind prevazuta o perioada de ajustare in caz ca sunt probleme in sistem, de 10 - 15 zile.

Hotararea de Guvern este prevazuta a intra in vigoare in 120 de zile

Pana a mai precizat ca a fost nevoie de "o investitie minora" pentru ca sistemul SUMAL sa permita aceasta inregistrare in timp real.

Ea a mai spus ca agentii economici au informat-o ca pe fiecare il costa 150 de euro implementarea sistemului, adica atat cat costa un arbore la maturitate taiat ilegal.

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri Doina Pana declara, intr-un interviu acordat Mediafax la sfarsitul lunii martie, ca este foarte aproape de lansarea unui sistem pentru combaterea furtului de lemn, care sa limiteze cat mai mult factorul uman si posibilitatea coruptiei in gestionarea acestei probleme. Ea a comparat acest sistem cu sistemul radar care impiedica politistul sa "se preteze la o intelegere", pentru ca ramane inregistrata viteza cu care circula soferul oprit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pana paduri, #sistem monitorizare, #monitorizare lemn , #Transporturi