Constructorii din transporturi pot majora costul cu maxim 10%

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 17:07
1608 citiri
Constructorii din transporturi pot majora costul cu maxim 10%

Suma unui contract de constructie in infrastructura publica de transport va putea depasi cu maximum 10% valoarea adjudecata, iar constructorul va depune o garantie de buna executie de 15% din valoarea contractului si va primi puncte in plus la evaluarea ofertei daca reduce termenele de finalizare.

Noile reguli au fost stabilite, marti, de Guvern.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a justificat modificarile prin faptul ca acele contracte incheiate pana la introducerea acestor norme sunt "dezechilibrate" si nu reprezinta intotdeauna interesele beneficiarilor.

Noile prevederi stabilesc astfel ca suma unui contract nu poate depasi cu mai mult de 10% valoarea adjudecata, iar aceasta doar in situatii neprevazute si recunoscute de FIDIC (Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti).

Boagiu a precizat ca acest prag este stabilit la nivel international, deoarece au existat numeroase asemenea situatii in care partea romana, fiind subreprezentata, a pierdut sume importante de bani.

Guvernul a introdus si o garantie de buna executie de 15% din valoarea contractului, din care 10% reprezinta valoarea pe care o depune constructorul la inceperea contractului, iar 5% este valoarea care se retine din factura.

Este introdusa si obligativitatea graficelor de executie a lucarilor, in functie de care vor fi efectuate platile, atat pentru constructor, cat si pentru consultant.

"In functie de lucrarile executate, se fac platile. Nu se fac lucrarile, nu se fac platile. Aceasta este o conditie valabila atat pentru constructor, cat si pentru consultantul care urmareste realizarea lucarilor. De ce ? Ca sa nu mai avem situatii, cum am avut de atatea ori, cand constructorul executa lucrarile, consultantul doarme cu facturi, nu le certifica, nu calca prin santier, doar pentru ca el beneficiaza de o suma globala din care poate sa isi traga banii", a afirmat Anca Boagiu.

Noile norme mai prevad ca, la evaluarea ofertelor depuse de constructori, o pondere de 70% va fi reprezentata de oferta tehnica, iar oferta financiara va avea o pondere de 30%.

Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat sâmbătă, 23 martie, că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preţ decent”, care să le acopere cheltuielile...
#constructori, #transporturi, #majorare, #pret, #anca boagiu , #Transporturi