Berceanu vrea ca pana in 2012 autostrada Nadlac-Constanta sa fie gata pe anumite tronsoane

Joi, 17 Iunie 2010, ora 17:55
2517 citiri
Berceanu vrea ca pana in 2012 autostrada Nadlac-Constanta sa fie gata pe anumite tronsoane

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, joi, la Arad, ca "tinta generala" este ca in 2012, tot ceea ce inseamna coridorul IV Pan European, de la Nadlac pana la Constanta, sa fie gata pe anumite portiuni, iar altele sa fie in lucru, transmite corespondentul NewsIn. 

"Tinta generala este ca in 2012, tot ceea ce inseamna coridorul IV, adica de la Nadlac pana la Constanta, cu tot cu centura ocolitoare Constanta, sa fie anumite portiuni gata, destul de multe dintre ele, si altele in lucru. Nu in lucru in sensul ca urmeaza sa se faca nu stiu ce demersuri, licitatii, contestatii, ci in lucru, cu constructori, care lucreaza si sunt in anumite stadii ale lucrarilor respective si are un anumit termen de finalizare", a declarat Radu Berceanu.

Ministrul Transporturilor a mai spus ca licitatiile pentru cinci portiuni de autostrada vor fi organizate in luna august.

"Tronsonul Nadlac - Arad, care e o portiune de 39 de kilometri, are o valoare de peste un miliard de lei vechi. Tot in luna august, intre Orastie si Sibiu, care este o portiune complicata de 82 de kilometri, vor fi trei loturi licitate, valoare este de peste 600 milioane de euro, si Timisoara-Lugoj, un lot, in valoare de peste 260 de milioane de euro. Toate acestea vor fi licitate in luna august. Speram ca odata cu ultimele modificari care le-am facut sa nu mai fie atatea contestatii, in asa fel incat in septembrie - octombrie sa adjudecam aceste lucrari, iar pe peioada de iarna sa se pregateasca santierele, in asa fel incat la 1 martie, anul viitor, sa inceapa lucrarile. Mai ramane pana la Sibiu portiunea Lugoj-Deva, in jur de 100 de kilometri, cu trei portiuni mai complicate, unde, momentan, nu avem completata o schema de finantare", a spus Berceanu.

Radu Berceanu a mai afirmat ca dorinta lui este ca in 2011 sa se lucreze pe autostrada Nadlac-Constanta, de la intrarea in tara, pana la Sibiu.

"Ideea este ca din ceea ce ne mai ramane, pentru ca sumele prevazute sunt estimate, iar la licitatii vor veni sumele concrete, prin urmare presupunem ca o sa ne ramana niste bani, si pe de alta parte mai avem anumite lucrari de unde mai putem sa colectam niste bani, sa avem finantarea si pentru cele trei tronsoane intre Lugoj si Deva. Prin urmare, de la intrarea in tara pana la Sibiu, unele lucrari sunt mai avansate, altele o sa fie in lucru, in diverse stadii, dar dorinta mea este ca in anul 2011, pe vremea asta, peste tot de la intrarea in tara pana la Sibiu sa se lucreze", a mai declarat ministrul Transporturilor.

Radu Berceanu a mai spus ca spera ca din 2011 sa se dea drumul la circulatie pe autostrada, intre Pitesti si Constanta.

"De la intrarea in Pitesti si pana la Cernavoda exista autostrada, iar de la Cernavoda la Constanta se lucreaza. Probabil, anul viitor, cand incepe sezonul estival, vom putea sa dam drumul la circulatie pe un singur fir, cu niste lucrari care nu o sa fie in totalitate finalizate, pentru ca termenul de finalizare este sfarsitul lui 2011. Intentia mea este ca de la intrarea in Pitesti si pana la mare sa se mearga pe autostrada, chiar daca intr-o anumita portiune, de la Cernavoda, Constanta si pe centura ocolitoare a Constantei numai pe doua benzi pe sens", a spus ministrul.

Berceanu a mentionat ca exista probleme mari privind exproprierile pentru centura ocolitoare a Capitalei.

"Mai exista o portiune, centura ocolitoare a Bucurestiului, pe care nu putem sa o abordam decat cand cineva va avea bani pentru exproprieri in acea zona, macar cat de cat. Sunt 4.500 de hectare de teren in jurul Bucurestiului. Si daca punem 50 de euro metrul patrat, ceea ce e un vis, tot sunt niste sume exorbitante si pana nu gasim o formula, eventual niste schimburi de terenuri, degeaba ne gandim si la concesiune si la imprumut pentru ca nu avem unde sa punem autostrada", a explicat ministrul Transporturilor.

 

#berceanu tronson finalizare autostrada , #Transporturi