Mai multe porturi fluviale, trecute la autoritatile locale

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 01:00
1342 citiri
Mai multe porturi fluviale, trecute la autoritatile locale

Mai multe porturi fluviale vor fi trecute in administrarea autoritatilor locale, iar veniturile obtinute din utilizarea infrastructurii de transport naval vor fi folosite pentru a acoperi cheltuielile de dezvoltare, functionare, intretinere si reparatie a acesteia, a decis Guvernul, potrivit Mediafax.

Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Executivului, la solicitarea autoritatilor locale, prin aprobarea unui memorandum initiat de Ministerul Transporturilor.

Potrivit Executivului, porturile Svinita, Tisovita, Dubova, Gruia, Cetate, Bechet si terenul portuar in suprafata de 14.588 metri patrati din portul Oltenita vor fi trecute in administrarea autoritatilor publice locale.

Memorandumul prevede ca toate veniturile obtinute din utilizarea infrastructurii de transport naval sa fie folosite pentru a acoperi cheltuielile de dezvoltare, functionare, intretinere si reparatie a infrastructurii respective.

In cazul in care veniturile nu sunt suficiente, autoritatile locale sunt obligate sa asigure acoperirea acestor cheltuieli din bugetele proprii.

Investitiile, precum si lucrarile de modificare si modernizare a infrastructurii de transport naval existente se aproba de catre consiliile unitatilor administrativ-teritoriale, cu avizul Ministerului Transporturilor.

De asemenea, autoritatile au nevoie de avizul ministerului si in cazul in care doresc schimbarea totala ori partiala a destinatiei infrastructurii.

Ministerul de resort are dreptul de a controla administratia in ceea ce priveste modul de administrare si de utilizare a infrastructurii de transport naval.

Guvernul precizeaza ca aceste demers se inscrie in strategia privind descentralizarea administratiei publice, oferind autoritatilor locale posibilitatea sa gestioneze o resursa extrem de valoroasa pentru dezvoltarea turistica si comerciala a respectivelor localitati. 

#porturi, #autoritati locale, #guvern , #Transport naval