Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deficitul comercial a crescut cu 45% la opt luni

Deficitul comercial a crescut cu 45% la opt luni
Deficitul comercial a urcat in august cu 1,395 miliarde euro, in conditiile unui ritm ridicat al importurilor, iar soldul negativ pe primele opt luni a fost de 8,431 miliarde euro, cu 44,7% mai mare decat in acelasi interval din 2005, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS).In primele opt luni, exporturile FOB au insumat 16,888 miliarde euro, in crestere cu 17,3% fata de perioada ianuarie-august 2005. Importurile CIF au totalizat 25,32 miliarde euro, valoare mai mare cu 25,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent, se arata intr-un comunicat al INS.
Dezechilibrul in comertul exterior a continuat sa se accentueze, intrucat la sfarsitul lunii iulie avansul fata de primele sapte luni ale anului trecut era de 41%, iar dupa prima jumatate a anului ritmul de crestere a deficitului era de 37,8%.

In luna august, exporturile FOB au insumat 2,001 miliarde euro, fiind mai mari cu 7,4% fata de a opta luna a anului 2005. Importurile CIF au totalizat 3,346 miliarde euro, inregistrand un avans de 24% fata de luna august 2005.

Cea mai dinamica grupa de produse exportate a fost, la fel ca in prima parte a anului, cea de mijloace si materiale de transport rutier, in crestere cu 65%, la 1,62 miliarde de euro, urmata de cea de masini si dispozitive mecanice; masini, aparate si echipamente electrice; aparate de inregistrat si reprodus sunetul si imaginile.

La importuri, au fost consemnate majorari semnificative pentru mai multe grupe de produse, printre care masini si dispozitive mecanice; masini, aparate si echipamente electrice; aparate de inregistrat si reprodus sunetul si imaginile (avans de 31,2%, la 5,966 miliarde de euro), produse minerale (crestere de 29,1%, la 4,14 miliarde de euro), mijloace si materiale de transport (crestere de 33,8%), la 2,755 miliarde de euro.

Uniunea Europeana ramane principalul partener comercial al Romaniei, cu o pondere de 67,1% la exporturi si 62,1% la importuri.

Datele sunt exprimate in preturi FOB in cazul exporturilor si CIF pentru importuri, conform conditiilor de livrare in comertul international.

Pretul FOB (Free On Board) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care marfa trebuie sa le suporte pentru a fi incarcata la bord.

Pretul CIF (Cost, Insurance and Freight) este pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.Mediafax


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 953 ori