Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Transportul auto de calatori va intra in colaps

Transportul auto de calatori va intra in colaps

Suspendarea licentelor de transport a peste 6.500 de firme din domeniu de la 1 ianuarie 2005 va crea haos in toata tara.Decizia suspendarii a venit in ziua de 20 decembrie, din cauza unei firme care a contestat in instanta atribuirea traseelor de transport rutier de persone. Astfel, dupa 31 decembrie 2004, pentru nu se stie cit timp, transportul cu microbuze atit in orase, cit si cel dintre orase ar putea fi paralizat.

Suspendarea licentelor a fost facuta de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, care, in baza hotaririi Curtii de Apel Bucuresti, nu a mai publicat listele electronice cu repartitia pe trasee. Lista cu atribuirea rutelor este facuta de Ministerul Transporturilor.

O data cu anularea licentelor, peste 20.000 de rute de calatori vor fi anulate. A"Ne aflam intr-o situatie neplacuta si nedorita. In urma suspendarii metodologiei de atribuire a traseelor, sute de mii de oameni nu vor putea sa se deplaseze la locul de munca, iar cele 6.

500 de firme transportatoare vor intra sub incidenta legii de la 1 ianuarie, agentii economici riscind chiar inchisoare de la 6 luni la 3 aniA", a declarat Ilie Cobrescu, presedintele Federatiei Nationale Patronale a Transportatorilor Rutieri din Romania (FNPTRR).

A"Firma care nu a fost multumita de atribuirea care s-a facut se numeste GBM Tours Group SRL si este singura nemultumita dintre cele 3.500 de firme carora li se repartizase traseuA", a precizat Cobrescu, adaugind ca societatea a fost infiintata in 2004 si are doar 4 microbuze inchiriate.

Sindicalistii apeleaza la Miron Mitrea

A"Din cauza vidului politic existent, singurul care poate pune punct acestei situatii este Ministerul TransporturilorA", a spus Cobrescu. Ministrul Transporturilor poate prelungi licentele de transport actuale printr-un ordin, pina la aparitia unei ordonante de guvern.

A"Ne aflam de doua zile in discutii cu ministerul si speram sa ajungem la o intelegere. Vom purta discutii, daca va fi nevoie, si in perioada SarbatorilorA", a adaugat presedintele FNPTRR.

In cazul in care nu se vor intelege asupra prelungirii licentelor, Cobrescu a precizat ca va recurge la A"metode extremeA": greve, mitinguri, tot ce prevede legea pentru astfel de proteste, incepind cu data de 25 decembrie. A"Am primit mii de plingeri din toata tara, oamenii vor sa inconjoare primariile, prefecturileA", a mai spus Cobrescu.

Suspendarea licentelor va aduce pagube de mii de miliarde de lei, ducind la falimentul sigur al agentilor economici. El a adaugat ca pagube oricum vor fi, chiar daca se vor prelungi licentele. A"Sint vreo 3.000 de masini care asteptau sa se faca atribuirea de trasee. Ce se va intimpla cu acesti oameni?A", a adaugat Cobrescu.

Sursa: Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1281 ori