Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CFR a inregistrat pierderi mai mari cu 70% fata de 2010

CFR a inregistrat pierderi mai mari cu 70% fata de 2010

CFR Calatori si-a majorat pierderile in primul semestru cu peste 70%, la 125,4 milioane lei (29,5 milioane euro), fata de primele sase luni 2010, in timp ce veniturile s-au diminuat cu 6%, la 1,07 miliarde lei, potrivit datelor furnizate de companie.

In primul semestru din 2010, CFR Calatori a avut pierderi de 71,7 milioane lei.

Veniturile din primele sase luni ale anului precedent s-au plasat la 1,14 miliarde lei.

Scaderea veniturilor a fost determinata, pe langa reducerea numarului de calatori cu 7%, si de diminuarea numarului de navetisti ca urmare a reducerii locurilor de munca, de scaderea vitezei de circulatie din cauza lucrarilor la infrastructura feroviara, dar si de cresterea ratei de motorizare si de trendul crescator in cota de piata a transportului auto, potrivit reprezentantilor CFR Calatori.

De asemenea, veniturile companiei de transport feroviar au fost influentate negativ de concesionarea unor sectii de cale ferata catre operatori de transport feroviar privati, precum si de diminuarea compensatiilor pentru tarife, alocate de la bugetul de stat, precizeaza compania.

Un alt motiv este legat de majorarea tarifelor cu intarziere, fata de cum era stabilit in bugetul de venituri si cheltuieli stabilit initial.

CFR Calatori a scumpit pretul biletelor de tren cu 18% incepand cu 14 august.

Valoarea medie a unui bilet de tren a ajuns in prezent la 24 lei, in crestere fata de valoarea din primul semestru 2010, de 22,5 lei.

Veniturile din vanzarea de bilete au fost in primele sase luni de 400 milioane lei, in scadere cu 9%, fata de intervalul similar 2010, respectiv 441,5 milioane lei.

Abonamentele de tren au adus companiei 16,8 milioane lei, cu 12% mai mult fata de semestru intai 2010, respectiv 15 milioane lei, potrivit datelor CFR Calatori.

In ceea ce priveste cheltuielile, in intervalul ianuarie - iunie CFR Calatori a raportat o usoara scadere, la 1,19 miliarde lei, de la 1,21 miliarde lei in primele sase luni 2010.

"In anul 2011, CFR Calatori a continuat si a mentinut programul de reducere a cheltuielilor atat in ceea ce priveste serviciile executate de terti prin reducerea tarifelor la unele prestatii, cat si a cheltuielilor cu personalul. Astfel, cheltuielile din primul semestru al anului 2011 se situeaza usor sub cele din aceeasi perioada a lui 2010.

Aceasta reducere este mai importanta decat ar putea parea la o prima analiza a cifrelor, intrucat s-a realizat pe fondul cresterii semnificative a cheltuielilor la diferite materiale cu pondere mare in activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese", au declarat reprezentantii CFR Calatori. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1523 ori
Citeste mai multe desprecfr pierderi raport cfr