Suprataxarea companiilor din energie, adoptata de Senat

Marti, 26 Februarie 2013, ora 15:14
1741 citiri
Suprataxarea companiilor din energie, adoptata de Senat

Plenul Senatului a adoptat, in sedinta de marti, proiectul legislativ privind aprobarea Ordonantei Guvernului prin care se instituie, incepand cu 1 februarie 2013, impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si gazului natural.

Potrivit Ordonantei nr. 5/2013, sumele percepute din acest impozit vor constitui venit la bugetul de stat si vor fi utilizate pentru asigurarea cofinantarii la proiectele de investitii finantate din fonduri europene.

"Impozitul este aplicabil operatorilor de transport si distributie de energie electrica si gaze naturale licentiati de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Valoarea acestui impozit este de 0,1 lei/MWh si este aplicabila pentru energia pentru care se aplica tarifele aferente serviciilor de transport energie electrica sau gaze naturale si respectiv valoarea de 0,75 lei/MWh energiei pentru care se aplica tarifele aferente serviciilor de distributie.

In cazul in care energia electrica sau gazele naturale se factureaza unui client fara a trece prin sistemul de distributie, valoarea impozitului este de 0,85 lei/MWh", se arata in raportul intocmit de Comisia parlamentara de specialitate.

Legea are un caracter ordinar si a fost adoptata cu 71 de voturi pentru, trei impotriva si o abtinere.

Senatul a dezbatut proiectul de lege in calitate de prima Camera sesizata.

#impozit energie, #impozit gaze naturale, #buget stat impozit energie, #buget stat impozit gaze , #Tarife energie