Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Incepe decontarea platilor unice pe suprafata pentru 2012 - 2013

Incepe decontarea platilor unice pe suprafata pentru 2012 - 2013


Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va incepe decontarea contravalorii schemelor de plati unice pe suprafata (SAPS) aferente anului agricol 2012 - 2013, in cuantum de peste 2,479 miliarde de lei.

Luni, a fost publicat in Monitorul Oficial ordinul care stabileste normele metodologice de aplicare a Hotararii privind reglementarea unor masuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura aferente schemelor de plati directe si masurilor de piata in agricultura.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ordinul stabileste conturile, sumele ce urmeaza a fi transferate si procedura de lucru intre institutii, iar APIA va incepe platile catre beneficiari.

Beneficiarii schemelor de plati unice pe suprafata sunt 1,072 milioane de fermieri pentru care s-a efectuat verificarea conditiilor de eligibilitate in conformitate cu articolul 29 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009.

MADR precizeaza ca suma totala destinata platilor unice pe suprafata depaseste 2,479 miliarde de lei, diferenta pana la concurenta totala a sumei aprobate prin actul normativ (2,7 miliarde de lei) fiind destinata masurilor de piata si interventie in piata derulate prin APIA, cum ar fi ajutorul financiar pentru sectorul vitivinicol, restructurarea/reconversia plantatiilor viticole, sustinerea primelor de asigurare, ajutor financiar pentru grupurile de producatori din sectorul legume-fructe, ajutorul specific acordat producatorilor de lapte de vaca din zonele defavorizate, ajutorul specific pentru imbunatatirea calitatii din sectorul de agricultura ecologica, restitutii la export, programul national apicol, programul de incurajare a consumului de fructe in scoli, lapte in scoli etc.

Similar anilor anteriori, incepand cu data de 16 octombrie 2013, in conformitate cu reglementarile europene, MADR va completa sumele aprobate prin Hotararea de Guvern in vederea acordarii avansului pentru campania 2013 - 2014.

Fermierii au primit subventii pe suprafata de 756 milioane de lei din bugetul national

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2872 ori