Imprumuturile pentru cofinantarea fondurilor europene, bune doar pentru afacerile mari

Marti, 24 Iulie 2012, ora 17:21
1832 citiri
Imprumuturile pentru cofinantarea fondurilor europene, bune doar pentru afacerile mari

Imprumuturile pe care ministerul Agriculturii isi propune sa le acorde fermierilor care n-au resurse pentru cofinantarea proiectelor pe fonduri europene, vor ajuta doar afacerile mari si mai putin micii fermieri, considera analistul financiar Valentin Ionescu.

"Masura legata de cofinantarea proiectelor pe fonduri europene este singura masura care mi se pare ceva mai clara. Este o solutie care ar putea debloca o parte din proiectele fermierilor romani, mai ales a celor care au si capacitate de plata si au deja un capital care le permite sa isi dezvolte o afacere. La fermierii mici, mi-e greu sa cred ca va functiona solutia asta", a declarat analistul.

Posibilitatea de a acorda imprumuturi pentru fermierii care nu pot sa cofinanteze proiectele pe fonduri europene a fost prezentata marti de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, alaturi de alte solutii pentru industria agriculturii.

"Am identificat sume disponibile la Ministerul Agriculturii si va putem anunta infiintarea unui fond de creditare din fondurile de dezvoltare rurala, in parteneriat de finantare cu bancile. Va fi astfel posibil sa acceleram absorbtia de fonduri europene prin punerea de dispozitie, pentru beneficiarii care nu au cofinantare, sumele necesare", a declarat Daniel Constantin.

Ponta: TVA diferentiat: 9% pentru buget, 15% inapoi la fermier

Printre solutiile anuntate se mai numara TVA diferentiat pentru agricultori si reducerea tarifului la irigatii cu 50 de lei la mia de metri cubi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#masuri guvern agricultura Romania, #reducere tva alimente, #Ionescu finantare proiecte fermieri , #Subventii agricultura