Fonduri europene. Romania pariaza in continuare pe dezvoltarea rurala

Luni, 20 Mai 2013, ora 12:47
1403 citiri
Fonduri europene. Romania pariaza in continuare pe dezvoltarea rurala

Ministerul Agriculturii nu va transfera 25% din fonduri intre pilonul I (platile directe) si pilonul II (dezvoltare rurala) pentru ca Romania are nevoie de finantare pentru dezvoltarea rurala.

"Exista posibilitatea de a muta de la pilonul II la pilonul I 25%. Nu cred ca Romania va accesa aceasta posibilitate. Inca avem nevoie sa investim in retehnologizare. Trebuie sa alocam sume pentru a reduce decalajele dintre rural si urban. Asa cum arata cifrele cred ca Romania nu va accesa aceasta optiune", a declarat Daniel Constantin la o conferinta de specialitate la care participa si comisarul european pe Agricultura, Dacian Ciolos.

Cel mai mare avantaj pe care il are Romania prin Noua Politica Agricola Comuna este continuare acordarii platilor directe pe suprafata pana in 2020. In plus, Romania va beneficia si din convergenta subventiilor. Practic, autoritatile europeane incearca sa aduca la acelasi nivel subventiile acordate in statele dezvoltate, care se afla de mult timp in Uniunea Europeana, si tarile care sunt membre UE de putin timp.

Romania va acorda in 2020 o subventie pe suprafatata de 1181 de euro. In prezent, subventia pe care o primesc fermierii este de 119 euro.

#piloni fonduri europene agricultura, #decalaj rural urban, #plati directe suprafata, #fonduri europene dezvoltare rurala , #Subventii agricultura