Fermierii pot depune formulare pentru acordare a unei cantitati de cota de lapte

Vineri, 31 Mai 2013, ora 10:54
1445 citiri
Fermierii pot depune formulare pentru acordare a unei cantitati de cota de lapte

Prima perioada de depunere a formularelor de acordare a unei cantitati de cota de lapte din rezerva nationala se va desfasura in perioada 1 iunie - 31 iulie, se arata intr-un comunicat al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Acordarea se va face in functie de cantitatea de lapte disponibila in rezerva nationala, pentru producatorii detinatori de cota in a caror exploatatie s-a depasit cota de lapte pe perioada anului de cota precedent si pentru exploatatiile care si-au inceput activitatea pe parcursul anului de cota.

Producatorii care acceseaza rezerva nationala trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:

- au depasit cota individuala de lapte;

- si-au inceput activitatea in timpul anului de cota;

- detin exploatatii cu un efectiv minim de 2 capete vaci de lapte la sfarsitul anului de cota/ la data solicitarii.

Cererea va fi insotita de urmatoarele documente:

- act de identitate (BI/CI); cod unic de inregistrare, dupa caz; cardul de identificare a exploatatiei la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor;

- pasapoartele vacilor de lapte care fac obiectul extinderii exploatatiei sau investitiei noi, pentru care a solicitat cota din rezerva nationala, dupa caz;

- documentele prin care demonstreaza cantitatea de lapte obtinuta si comercializata din exploatatia pentru care a solicitat cota din rezerva nationala;

- declaratie pe propria raspundere privind surplusul cantitatii de lapte vandute direct fata de cota detinuta, in cazul solicitarii de cota din rezerva nationala pentru vanzari directe.

Cantitatea minima a cotei din rezerva nationala ce poate fi solicitata de catre producatori este de 1.000 de kilograme, iar cantitatea maxima este de 1.800.000 kg.

Formularele tip se depun la Centrul Judetean APIA pe raza caruia functioneaza exploatatia.

In negocierile cu Uniunea Europeana, Romania a primit dreptul sa realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, din care doua milioane de tone au fost alocate pentru vanzare directa, iar un milion de tone pentru livrari catre fabricile de procesare.

Depasirea acestei cantitati atrage penalizari de 278,3 euro pentru fiecare tona de lapte realizata peste cota, iar in cazul in care cantitatea de lapte produsa este mica, Romaniei i se va diminua cota pentru urmatorii ani.

Estimarea privind realizarea sau depasirea cotei de lapte alocata Romaniei se face in baza declaratiilor anuale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cota lapte, #cota rezerva nationala lapte Romania, #cota lapte 2013 , #Subventii agricultura