De ce nu se vor ieftini alimentele dupa reducerea TVA

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 19:25
2362 citiri
De ce nu se vor ieftini alimentele dupa reducerea TVA

Masura de introducere a TVA diferentiat la alimente - 9% catre stat si 15% inapoi catre fermieri, a fost primita cu entuziasm de producatori. Ce ar putea totusi impiedica si o ieftinire a alimentelor daca tot se reduce TVA la 9%?

Premierul Ponta a anuntat, marti, ca sustine incepand cu 2013 aplicarea unui TVA diferentiat la alimente: 9% catre buget si 15% inapoi la fermier. Producatorii au rectionat pozitiv la aceasta veste, anuntand chiar ieftiniri ale unor alimente.

Seceta la raport: Masurile Ponta si reactiile pietei

Pe de alta parte, o parte a jucatorilor din piata si analistii explica de ce reducerea TVA, nu va implica obligatiu si ieftiniri de preturi:

Sorin Minea, presedinte Romalimenta: Ieftinirea produselor, conditionata de pretul materiei prime

- Reducerea TVA-ului era singura solutie intr-o perioada ca asta, in care preturile cresc si se anunta cresteri din ce in ce mai mari.

- Pretul final se va reduce cu 15%, pentru ca aceea este reducerea de TVA. Daca exista siguranta, preturile pot fi tinute chiar artificial pe loc. Consumatorii finali nu vor mai "beneficia" de o crestere masiva a preturilor. S-ar putea sa asistam la o oprire a preturilor, ceea ce ar fi perfect.

- Preturile, cu tot cu reducerea de TVA, ar putea sa creasca pentru ca pretul materiilor prime s-ar putea sa creasca cu mai mult de 15%.

Elena Sporea (Agrostar): Pana nu vad, nu cred

- Pana nu vad nu cred. Anuntarea lui inainte, va duce la scumpiri ale produselor. Deja au anuntat scumpiri ale porumbului. La noi este o tactica: in momentul in care vrei sa faci ceva, anunti cu surle si trambite. Cei de la patronate stiau de aceasta reducere si si-au luat masuri de scumpire. Nu este nimic controlat.

Valentin Ionescu, analist financiar: La majorarea de TVA cresc preturile, la micsorare de TVA, preturile nu scad

- Scaderea TVA nu este simetrica cu majorarea de TVA. La majorarea de TVA cresc preturile, la micsorare de TVA nu scad. Tine de acces la creditare, de capital, de asteptarile comerciantilor fata de preturi. Daca cresc preturile comerciantilor la tarife si energie, cu atat mai putin au motive sa miscoreze preturile.

- Este foarte de greu de gestionat un sistem de returnare de TVA. Asta inseamna sa ai documente justificative pentru tot si va foarte greu de controlat. Mie mi se pare o masura greu de implementat si nu duce la o scadere a pretului. Sistemul va avea costuri mai mari si nu foloseste nimanui.

- Ii ajuta pe producatori pentru ca ei vor avea majorari de costuri de fabricatie, dar preturile lor nu vor scadea.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara: Agricultura din acest an nu mai poate fi ajutata tinand cont de seceta

- Declaratia primului ministru cred ca a fost legata de creionarea bugetului pe 2013 si urmeaza, ca, in perioada urmatoare, Ministerul Agriculturii si Ministerul de Finante sa se intalneasca cu specialistii din domeniul agriculturii si sa lucreze la o metodologie pentru aplicarea TVA-ului.

- Procentele de 15% se reintorc daca se vinde pe factura, ceea ce inseamna un procent important din evaziune fiscala eliminat, care alaturi de taxarea inversa sa faca minuni. Sigur ca trebuie sa se ieftineasca produsele. Nu cred ca se va intampla din prima zi, nu cu 15% dar undeva cu 10% si o reasezare a preturilor cam in 2-3 luni.

- Agricultura din acest an nu mai poate fi ajutata tinand cont de seceta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere tva alimente, #ieftinire preturi alimente, #scumpiri preturi alimente, #efecte reducere TVA alimente , #Subventii agricultura