Virgil Popescu: Pretul mastilor medicale pentru populatie va fi undeva la 2 lei, fara TVA

Joi, 23 Aprilie 2020, ora 18:21
1000 citiri
Virgil Popescu: Pretul mastilor medicale pentru populatie va fi undeva la 2 lei, fara TVA
Foto: Arhiva Facebook/ Virgil Popescu

Romania va produce minim un milion de masti medicale, iar pretul acestora va ajunge la populatie undeva la 2 lei, fara TVA, a declarat, joi, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

"Vom avea minim un milion de masti zilnic. Sunt doua companii care vor produce. Ma astept ca, in urma lansarii astazi a Registrului national al producatorilor de dispozitive si echipamente medicale, sa-i vedem exact pe toti cei care vor sa produca si care sunt autorizati sa produca aceste dispozitive medicale, sa facem un recensamant al productiei. Din ce am vorbit cu cei doi producatori, pretul este in jur de 2 lei. Probabil ca 2 lei, fara TVA, va fi si un pret catre populatie", a spus Popescu, la Digi 24.

Acesta a mentionat ca nu va fi nevoie de o plafonare a pretului mastilor, intrucat, la ora ora actuala, exista stocuri suficiente atat din tara, cat si din strainatate.

"Nu cred ca vom vorbi de o plafonare. Dupa cum ati observat, nu au mai fost atatea speculatii cum au fost la inceputul acestei crize, cand cererea era mai mare decat oferta. Cred ca s-a ajuns, in momentul de fata - si cu productia interna, si cu importurile, si faptul ca exista stocuri suficiente in tara - la un pret cat de cat corect al acestor masti. Motivul pentru care pretul a crescut in timpul acestei crize este pretul materialului care inca se importa, in special materialul filtrant care se foloseste la toate mastile", a afirmat oficialul.

Vezi si Orban: Pretul mastilor de protectie ar putea fi plafonat. Celor care nu isi permit, li se vor distribui gratuit

Popescu a adaugat ca prioritatea numarul 1 a ministerului pe care il conduce este ca, "pana la sfarsitul lunii mai - inceputul lunii iunie, sa putem avea instalata in Romania, la companie, un echipament care produce si materialul filtrant, in asa fel incat sa avem integrata toata tesatura necesara producerii acestor masti".

La inceputul lunii aprilie, Virgil Popescu declara ca productia de masti chirurgicale romanesti poate ajunge la un milion de bucati zilnic incepand din 15 aprilie, astfel ca de la aceasta data nu vor mai exista probleme cu aprovizionarea cu acest tip de produse. Acesta a precizat ca mastile vor fi distribuite populatiei si personalului de asigurare a ordinii si a masurilor de carantina.

Momentan, in Romania, Techtex, parte a grupului Taparo, produce 350.000 de masti /zi, iar Romarm va ajunge la o productie de 500.000 de masti/zi, pana la sfarsitul lunii aprilie.

Citeste si Socia ...citeste mai departe despre "Virgil Popescu: Pretul mastilor medicale pentru populatie va fi undeva la 2 lei, fara TVA" pe Ziare.com

#ministrul economiei pret masca, #pret masti 2 lei, #masti sanitare Virgil Popescu , #Stiri Macroeconomie