Vicepreședintele Băncii Mondiale consideră că dezvoltarea României în ultimele trei decenii a fost impresionantă

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 22:11
356 citiri
Vicepreședintele Băncii Mondiale consideră că dezvoltarea României în ultimele trei decenii a fost impresionantă
Anna Bjerde, vicepreședintele Băncii Mondiale FOTO: Twitter

Anna Bjerde, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală România, care a vizitat România pentru celebrarea a 30 de ani de parteneriat, a spus luni, 7 noiembrie, că dezvoltarea României în ultimele trei decenii a fost impresionantă.

"Deşi mai sunt multe de făcut, Grupul Băncii Mondiale salută eforturile tuturor omologilor şi partenerilor noştri din sectorul public şi privat, care au contribuit la creşterea economică a României, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. Rata sărăciei şi nivelul de inegalitate socială au scăzut, de asemenea, semnificativ şi se aşteaptă să continue această tendinţă de scădere", a precizat Anna Bjerde, conform Observatornews.ro.

De la deschiderea biroului său în România, în 1991, Banca Mondială a oferit sprijin pentru investiţii şi reforme de politici publice prin intermediul a 73 de operaţiuni în valoare de 13,42 miliarde de dolari, complementate de servicii de asistenţă şi analiză tehnică, în timp ce Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) a investit aproximativ 4,5 miliarde dolari în dezvoltarea sectorului privat al României.

În aceşti ani, programul Băncii Mondiale s-a concentrat pe sprijinirea Guvernului României în eforturile de stabilizare a economiei de la începutul anilor 1990, de aderare la Uniunea Europeană şi de realizare a unei convergenţe mai rapide şi a unei creşteri mai favorabile incluziunii în România în deceniul ce a urmat.

De asemenea, sprijinul a vizat şi redresarea post-pandemie a României pentru a asigura o creştere rezilientă, incluzivă şi verde, precum şi răspunsul ţării la provocările generate de războiul din Ucraina.

Potrivit sursei citate, programul în curs de desfăşurare al WBG este ghidat de Cadrul de parteneriat cu ţara pentru exerciţiul financiar 2019-2023 şi se concentrează pe consolidarea instituţiilor publice pentru a asigura şanse egale pentru toţi, a cataliza creşterea şi competitivitatea sectorului privat şi a încuraja rezilienţa la şocuri.

"Grupul Băncii Mondiale se angajează să sprijine în continuare România în atingerea obiectivelor sale de dezvoltare, prin adoptarea unui model economic mai durabil şi mai ecologic, care se bazează pe instituţii publice mai puternice, pe un sector privat de succes şi pe o societate mai rezilientă şi mai incluzivă", a declarat Gallina A. Vincelette, director de ţară al Băncii Mondiale pentru Uniun ...citeste mai departe despre "Vicepreședintele Băncii Mondiale consideră că dezvoltarea României în ultimele trei decenii a fost impresionantă" pe Ziare.com

#anna bjerde, #banca mondiala, #crestere economica Romania , #Stiri Macroeconomie