Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

"Grea" e viata de bugetar! In ultimii 6 ani, salariul s-a dublat, iar sporurile le-au sustinut lipsa de performanta

"Grea" e viata de bugetar! In ultimii 6 ani, salariul s-a dublat, iar sporurile le-au sustinut lipsa de performanta
Bugetarii au fost rasfatatii economiei indiferent de culoarea politica a partidelor care s-au perindat la putere din 2014 pana in 2020. Astfel ca, daca ne uitam la salariul mediu pe economie, in fiecare luna decembrie, din anii mentionati anterior, vom vedea cum prapastia salariului mediu net s-a adancit intre salariul mediu pe economie si cel al bugetarilor din administratia publica.


Dupa cum se observa si in tabelul de mai jos, salariul mediu pe economie a crescut din decembrie 2014 pana in decembrie 2020 de 1,93 de ori, de la 1.866 de lei pana la 3.620 de lei.

Pe de alta parte, in administratie publica, salariul mediu net a crescut de 2,13 ori, de la 2.396 de lei pana la 5.118 lei.

Astfel ca diferenta dintre cele doua salarii s-a triplat. In 2014, aceasta era de putin peste 500 de lei, iar in decembrie 2020, diferenta ajunsese la 1.500 de lei (fara 2 lei).

Statul plateste bine neperformanta bugetarilor

Dupa cum spunea chiar fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, statul incurajeaza neperformanta, iar zi de zi ne lovim la ghisee sau in administratia publica de angajati aroganti si neperformanti.Nu cred ca ar deranja pe cineva daca pe aceasta tema discutia ar incepe, de fapt, de la stabilirea unor INDICATORI DE PERFORMANTA in administratie si abia apoi ar trece la salarii, sporuri, venituri, in general. Astazi este invers: mai intai banii (aici de urmarit cumulul de sporuri!) iar discutia despre performanta se amana vesnic. Rezistenta este imensa. Nu cred ca un om din sistemul privat isi doreste o administratie populata de functionari nepregatiti, ba dimpotriva", spunea Violeta Alexandru.

Fostul ministru nu spune ca in administratie sa se castige cat mai putin posibil.

"Avem, in schimb, experiente zilnice cand intram in contact cu un sistem public arogant, neperformant (nu toti angajatii, desigur!) caruia ii tot cresc veniturile din taxele si impozitele si, pana la urma, din munca celor activand in mediul privat. Cand descoperi cate privilegii au functionarii/cei platiti din bani publici (privilegii obtinute, in mod intentionat, cu toata discretia/lipsa de transparenta), fara sa livreze performanta, fara sa vezi o administratie avand respect pentru contribuabil - atunci chiar deranjeaza!", mai spunea aceasta.

Potrivit ei, chiar in administratie, de altfel, cei care muncesc sunt, pe buna dreptate, deranjati de cei care iau acelasi spor (sau mai multe) si nu fac mare lucru.

"Acordarea de sporuri tuturor angajatilor ...citeste mai departe despre ""Grea" e viata de bugetar! In ultimii 6 ani, salariul s-a dublat, iar sporurile le-au sustinut lipsa de performanta" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1314 ori