Valentin Lazea de la BNR analizeaza Carta Alba a lui Juncker: In joc este soarta UE, nu soarta Romaniei

Luni, 06 Martie 2017, ora 08:02
1213 citiri
Valentin Lazea de la BNR analizeaza Carta Alba a lui Juncker: In joc este soarta UE, nu soarta Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Asa cum era de asteptat, aparitia "Cartei Albe privind viitorul Europei" sub semnatura presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a starnit numeroase discutii.

Din pacate, cele mai multe luari de pozitie din spatiul public romanesc exprima teama si indignare fata de perspectiva crearii Europei cu doua viteze, demonstrand ignorarea catorva lucruri fundamentale.

In primul rand, nu se intelege faptul ca in joc este soarta Uniunii Europene si nu soarta Romaniei.

Primele doua scenarii propuse (Scenariul 1 - status quo si Scenariul 2 - reducerea rolului UE la acela de piata comuna) sunt cai spre disolutia inceata, dar sigura a acestei organizatii.

Or, cu o Uniune Europeana slabita sau pe cale de disparitie, Romania va supravietui, dar nu va fi nici prospera, nici democratica, nici libera.

De aceea, poate ar fi cazul (parafrazand un celebru presedinte american) sa ne intrebam nu ce poate face Europa pentru noi, ci ce putem face noi pentru Europa.

Iar in cazul de fata, raspunsul consta in sustinerea Scenariului 3 - mai putine state fac totul impreuna; a Scenariului 4 - toate statele fac mai putine (dar mai bine) impreuna; sau - la modul ideal - a Scenariului 5 - toate statele fac totul impreuna.

In al doilea rand, este o ipocrizie a acuza geometria variabila, atunci cand ea exista deja. Unele state sunt membre ale eurozonei si altele nu; unele state sunt parte a zonei Schengen si altele nu; unele state sunt membre ale NATO si altele nu; unele au derogari (opt-out-uri) de la anumite politici sociale etc.

Solutia in acest caz este efortul asiduu al fiecarui stat de a indeplini conditiile (in viata reala, nu pe hartie) pentru a face parte din toate "cluburile" de mai sus.

Iar cealalta jumatate de solutie o reprezinta interzicerea derogarilor: atunci cand o majoritate calificata a statelor UE ajunge sa adopte o politica (fie ea si proasta, cum este cazul Taxei pe Tranzactiile Financiare), ea ar trebui sa se aplice tuturor statelor membre.

Chiar daca alegatorii dintr-un stat se pronunta prin vot impotriva unei anumite politici, democratia nationala trebuie sa se supuna democratiei comunitare. Cu alte cuvinte, votul a 5, 10, 20 sau 50 de milioane de cetateni este mai slab decat votul a 250 de milioane (sau cat este majoritatea calificata la nivelul Uniunii).

Juncker a prezentat 5 scenarii pentru viitorul UE: Nu sunt un dictator, dar imi place sa spun lucrurilor pe nume5 scenarii pentru UE. Care ar putea conveni Ro ...citeste mai departe despre "Valentin Lazea de la BNR analizeaza Carta Alba a lui Juncker: In joc este soarta UE, nu soarta Romaniei" pe Ziare.com

#Carta Alba Juncker scenarii Europa , #Stiri Macroeconomie