Va deveni China stapana a lumii?

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 11:40
1016 citiri
Va deveni China stapana a lumii?
Foto: Wall Street

Dupa cum se stie, China este singura putere economica a lumii, care nu s-a lasat coplesita de criza finaciara mondiala din 2008.

Dimpotriva, a reactionat incuranjand masiv creditarea, care a urcat de la 150% din PIB in 2008 la 250% tot din PIB la mijlocul anului 2014, comenteaza Project Syndicate.

Dilema

Strategia a functionat corect. In timp ce altii priveau alarmati cum le creste somajul, in China au continuat sa apara 12-13 milioane de noi locuri de munca anual. Cifra impresioneaza chiar si pentru o tara cu populatie imensa, cum este China.

Dar exista si reversul medaliei. Investitiile urcand de la 40% la 47% din PIB, cresterea economica a inceput sa prezinte dezechilibre periculoase, depinzand in mare masura de infrastructura si de constructiile imobiliare.

Aceste activitati reprezinta 12% din valoarea adaugata, iar 33% din activitatea economica a tarii a ajuns sa depinda de functionarea sistemului imobiliar.

Acum, tara se gaseste in fata unei dileme de care se ...citeste mai departe despre "Va deveni China stapana a lumii?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#locuri de munca china, #stagnare economica China, #China analiza economica , #Stiri Macroeconomie