Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Urmează și o criză financiară în Europa? Semnal de alarmă tras de Autoritățile Europene de Supraveghere

Urmează și o criză financiară în Europa? Semnal de alarmă tras de Autoritățile Europene de Supraveghere

Vulnerabilitățile în toate sectoarele financiare se află pe o tendință puternic crescătoare, avertizează Autoritățile Europene de Supraveghere.

Ele cer autorităților naționale competente să supravegheze îndeaproape factorii de risc pentru a preîntâmpina o criză financiară în Uniunea Europeană.

Sunt menționate deterioararea activelor din sectorul financiar și forțarea investitorilor să își asume riscuri din ce în ce mai mari, pentru a obține profituri.

Finanțare tot mai dificilă

Reducerea randamentelor reale prin creșterea inflației ar putea determina investitorii să își asume riscuri mai mari într-un moment în care creșterile de dobândă pun în mișcare o reechilibrare de amploare a portofoliilor, se arată în Raportul privind riscurile din toamna anului 2022 al Autorităților Europene de Supraveghere (EBA, EIOPA și ESMA - ESAs).

Deteriorarea perspectivelor economice, inflația ridicată și creșterea prețurilor la energie au sporit vulnerabilitățile în toate sectoarele financiare, iar volatilitatea piețelor financiare a crescut pe toate piețele, date fiind incertitudinile ridicate.

După o perioadă îndelungată de rate scăzute ale dobânzii, băncile centrale înăspresc politica monetară.

Asocierea dintre costurile de finanțare mai mari și producția economică mai scăzută poate exercita presiuni asupra refinanțării datoriei publice, a celei a întreprinderilor și a gospodăriilor, având totodată un impact negativ asupra calității creditului din portofoliile de credite ale instituțiilor financiare.

Impact puternic asupra mediului de risc

Riscul de inflație persistentă și de stagflație a crescut. Alături de deteriorarea perspectivelor economice, s-a creat un impact semnificativ asupra mediului de risc al sectorului financiar, adaugă sursa citată.

Prin urmare, ESAs recomandă autorităților naționale de supraveghere, instituțiilor financiare și participanților de pe piață să se pregătească pentru provocările viitoare.

Astfel, instituțiile financiare și autoritățile de supraveghere ar trebui să fie pregătite în continuare pentru o deteriorare a calității activelor din sectorul financiar și să monitorizeze evoluțiile, inclusiv în ceea ce privește activele care au beneficiat de măsuri temporare legate de pandemie și cele care sunt deosebit de vulnerabile la deteriorarea mediului economic.

Nevoia unei supravegheri stricte

...citeste mai departe despre "Urmează și o criză financiară în Europa? Semnal de alarmă tras de Autoritățile Europene de Supraveghere" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 655 ori
Citeste mai multe desprecriza financiara