Un sfert din culturile agricole este calamitat

Vineri, 22 Aprilie 2005, ora 10:08
1443 citiri

O parte din culturile de grau si orz din cele patru judete inundate in ultimele zile este in pericol de a fi distrusa. "Situatia este foarte grea pentru ca 30% din terenurile agricole sunt sub ape. Un an agricol atat de dificil nu am mai avut din 1971 cand ne-am confruntat cu inundatii la fel de mari", ne-a declarat Viorel Matei, presedintele Asociatiei Producatorilor de Cereale din judetul Timis.

El a precizat ca sunt afectate in primul rand culturile de toamna (grau si orz) pentru ca o treime din suprafata insamantata anul trecut este sub ape. Pagubele provocate acum de inundatii se adauga la cele zece procente calamitate din timpul iernii, tot din cauza precipitatiilor.

"In judetul Caras-Severin aproximativ 10% din terenul agricol este sub ape. Daca ploile continua, dupa 2-3 zile riscul distrugerii culturilor este din ce in ce mai mare, putand ajunge si la o calamitare de 75%", ne-a spus Ionel Balbarau, directorul adjunct al Directiei Agricole Judetene.

El a mai aratat ca nici culturile de primavara nu vor scapa neafectate de aceste inundatii. "Insamantarile vor intarzia din cauza ploilor si cele mai mari probleme vor fi la porumb si floarea-soarelui. Pierderile vor fi probabil in jur la 30%", a spus Viorel Matei.

O situatie dificila va fi si cu terenurile din gospodariile populatiei care sunt in mare parte inundate, oamenii nemaireusind sa pregateasca terenul si sa insamanteze culturile. Singura salvare ar fi ca ploile sa inceteze, iar apele sa se retraga.

Adevarul