Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Un paradox care sa ne puna pe ganduri: Crestere economica rapida fara intreprinderi care cresc rapid

Un paradox care sa ne puna pe ganduri: Crestere economica rapida fara intreprinderi care cresc rapid
Desi ne-am plasat in fruntea UE la crestere economica pe ultimii doi ani in termeni de evolutie a PIB, aceasta performanta notabila a fost obtinuta in conditiile in care avem intr-o proportie extrem de redusa intreprinderi cu crestere rapida, asa cum sunt ele definite de Eurostat in termeni comparabili la nivelul statelor UE.

Graficul publicat de organismul de statistica al Uniunii arata stupefiant pentru oricine face legatura cu performanta economica a Romaniei, chiar daca datele prelucrate sunt cele din anul 2015, conform procedurilor standardizate si timpului necesar pentru armonizarea rezultatelor.

De ce Romania nu este intre Ungaria si Bulgaria

Daca aproximativ un salariat din cinci lucra in intreprinderi cu rata rapida de crestere in urma cu doi ani in Irlanda (21,7%), Ungaria (20,7%) si Portugalia (19,7%), Romania figura tocmai pe penultimul loc cu doar 5,9%, lasand in urma doar mica economie a Ciprului (care venea la comparatie cu valoarea de 3,6%, data pentru anul 2014).

De retinut, alte doua tari din fostul bloc socialist s-au plasat cu mult inaintea noastra, ceea ce arata ca impactul firmelor cu dinamica ridicata de crestere a antrenat si un impact pe masura (adica MINOR IN CAZUL NOSTRU) in ceea ce priveste cresterea numarului de angajati. Astfel, Bulgaria (18,6%) s-a plasat imediat dupa Marea Britanie (19,0%) iar Letonia a egalat la acest indicator Olanda (ambele cu 17,4%).

La nivel european, circa 158.000 de intreprinderi au fost incadrate in categoria celor cu crestere rapida. Ele au reprezentat aproape o zecime (9,9%) din toate intreprinderile active cu cel putin 10 salariati si au oferit slujbe pentru 13,5 milioane de persoane. Ele au fost identificate pe baza unei rate de crestere a numarului de angajati de mai mult de 10% pe o perioada de trei ani consecutivi.

Sectoarele economice cele mai active in acest sens s-au dovedit a fi cel de "informatii si comunicatii" (15,3% din totalul intreprinderilor cu crestere rapida), "servicii administrative si de suport" (14,0%) si "activitati profesionale, stiitifice si tehnice" (11,3%).

Citeste mai multe despre Un paradox care sa ne puna pe ganduri: crestere economica rapida fara intreprinderi care cresc rapid pe Curs de guvernare ...citeste mai departe despre "Un paradox care sa ne puna pe ganduri: Crestere economica rapida fara intreprinderi care cresc rapid" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1073 ori
Citeste mai multe desprecrestere economica PIB Romania