Un aspect mai putin discutat: Un euro mare musca din cresterile de salarii si pensii

Marti, 11 Aprilie 2017, ora 08:10
3219 citiri
Un aspect mai putin discutat: Un euro mare musca din cresterile de salarii si pensii
Foto: Arhiva Ziare.com

In afara de faimoasa OUG 13, in Romania, anul 2017 sta sub semnul cresterii salariului minim, a lefurilor bugetarilor si a pensiilor.

Cel mai folosit argument este ca cei de la conducere vor ca si populatia sa simta ca traieste in bunastare, iar evolutia pozitiva a economiei sa nu se vada doar pe hartie.

Doar ca nu prea se vorbeste despre un aspect important: euro a depasit de ceva vreme pragul psihologic de 4,5 lei/unitate si nu prea da semne ca va cobori prea curand sub acest nivel.

Iar acest lucru cam da lucrurile peste cap pentru ca realitatea este ca puterea noastra de cumparare scade odata cu aprecierea monedei unice.

Laurentiu Rosoiu, analist economic, a explicat pentru Ziare.com efectele pe care le are avansul euro din ultima vreme asupra vietii noastre.

Evolutie si cauze

Deprecierea leului in fata euro vine ca rezultat al unui cumul de factori ce tin atat de planul intern cat si de cel extern, atat de ordin fundamental cat si de ordin tehnic, respectiv fiind rezultatul unor evolutii specifice pietelor financiare.

In aceste conditii, cursul euro a depasit in aceasta perioada pragul de 4,5 lei/unitate pentru prima oara dupa august 2012. Dupa cum se poate observa in graficul de mai jos - care releva evolutia lunara a cursului euro-leu in perioada 2004-2017 - leul a avut mai multe perioade in care a "incercat" depasirea pragului de 4,5 lei/unitate, dar fara succes.

Laurentiu Rosoiu arata ca era oarecum previzibil ca euro sa depaseasca pragul respectiv. "Graficul ne arata ca in piata valutara existau de mai mult timp o serie de tensiuni care 'impingeau' cursul peste acel nivel (de 4,5 lei), care s-a transformat astfel atat intr-un prag de rezistenta din punct de vedere al analizei tehnice, cat si intr-un 'prag psihologic' din punct de vedere al populatiei, companiilor si oficialilor romani", ne-a axplicat analistul economic.

Pe acest fond tensionat existent in piata valutara (care releva existenta unei tendinte destul de puternice de depreciere a leului), Laurentiu Rosoiu considera ca e foarte probabil ca incertitudinile si temerile aparute in urma unor evenimente interne si externe au dat "impulsul decisiv" tendintei de depreciere a leului.

"Astfel, am avut, pe de o parte, tensiunile si temerile generate de incertitudinile mari aparute in urma Brexitului; chiar daca efectele directe asupra economiei ...citeste mai departe despre "Un aspect mai putin discutat: Un euro mare musca din cresterile de salarii si pensii" pe Ziare.com

#apreciere euro salarii, #crestere euro salarii , #Stiri Macroeconomie