Turcia, un important nod energetic, da in clocot: Se vor scumpi gazele si benzina?

Vineri, 22 Iulie 2016, ora 07:21
633 citiri
Turcia, un important nod energetic, da in clocot: Se vor scumpi gazele si benzina?
Foto: Arhiva Ziare.com

Tentativa esuata de lovitura de stat din Turcia a readus in atentie rolul crucial al acestei tari in domeniul energetic. Ce se va intampla daca lucrurile vor degenera in regiune? Va fi afectat transportul petrolului si gazelor naturale catre Europa? Se vor scumpi carburantii?

Turcia reprezinta o punte intre Asia si Batranul Continent pentru transportul combustibililor, iar orice destabilizare a situatiei din zona pune presiune pe domeniul energetic.

Ca sa intelegem mai bine pozitia acestei tari pe "harta" petrolului si a gazelor naturale, haideti sa ne uitam la niste date.

Prin stramtoarea Bosfor trec in fiecare zi 3 milioane de barili de titiei, ceea ce inseamna 3% din productia realizata la nivel global, potrivit datelor centralizate de OilPrice.com.

Daca cifra nu vi se pare impresionanta, atunci trebuie sa o raportam la Europa: aceasta cantitate reprezinta aproape un sfert din volumul de petrol importat de tarile de pe Batranul Continent.

Turcia mai are cativa asi in ...citeste mai departe despre "Turcia, un important nod energetic, da in clocot: Se vor scumpi gazele si benzina?" pe Ziare.com

#lovitura stat Turcia petrol, #Turcia petrol gaze, #Turcia lovitura stat , #Stiri Macroeconomie