Țara care a luat de la ruși tot petrolul refuzat de UE. Și-a dublat importurile în câteva luni

Marti, 23 August 2022, ora 08:19
639 citiri
Țara care a luat de la ruși tot petrolul refuzat de UE. Și-a dublat importurile în câteva luni
Conducte pentru transportul petrolului FOTO Pexels

Rusia pare sa nu fi pierdut atat de mult precum s-a dorit odata cu sanctionarea sa de catre Uniunea Europeana prin suspendarea importurilor de petrol.

Turcia si-a dublat importurile de petrol din Rusia in acest an, au aratat luni datele firmei Refinitiv Eikon, cele doua tari fiind pregatite pentru o cooperare mai larga in afaceri si in special in comertul cu energie, in fata sanctiunilor occidentale impotriva Moscovei, transmite Reuters.

Comertul dintre Turcia si Rusia este in plina expansiune inca din primavara, deoarece companiile turcesti care nu aveau interdictie de a avea relatii cu omologii rusi au intervenit pentru a umple golul creat de intreprinderile UE care au parasit Rusia dupa invazia Ucrainei de la inceputul acestui an.

Rusia numeste actiunile sale in Ucraina "o operatiune militara speciala".

In acest an, Turcia a crescut importurile de petrol din Rusia, incluzand petrolul Ural si Siberian Light, la peste 200.000 de barili pe zi (bpd), comparativ cu doar 98.000 de barili pe zi pentru aceeasi perioada a anului 2021, arata datele Refinitiv.

Turcia nu a sanctionat Rusia din cauza actiunilor sale in Ucraina, spunand ca ramane dependenta de aprovizionarea cu energie a Rusiei.

Presedintele rus Vladimir Putin si presedintele turc Tayyip Erdogan s-au intalnit la inceputul lunii august si au convenit sa stimuleze cooperarea in afaceri.

Principalele rafinarii din Turcia, Tupras, si rafinaria STAR, a grupuljui SOCAR din Azerbaidjan, au crescut semnificativ aportul de petrol rusesc Ural si Siberian Light in acest an, in timp ce au scazut achizitiile de produse din Marea Nordului, Irak si Africa de Vest, arata datele.

In ultimii cativa ani, rafinaria STAR a crescut achizitiile petrol Johan Sverdrup din Norvegia si irakian, care au o calitate apropiata de cea a petrolului Ural, deoarece pretul petrolului rusesc a crescut.

In acest an, preturile petrolului rusesc au scazut la minime istorice fata de indicele de referinta Brent, in timp ce preturile petrolului din Marea Nordului si din Irak s-au imbunatatit.

Este asteptat ca rafinaria STAR sa achizitioneze aproximativ 90.000 bpd de petrol din Rusia in perioada ianuarie-august 2022, comparativ cu 48.000 bpd in aceeasi perioada a anului trecut, arata datele Refinitiv Eikon.

Rafinariile Tupras vor cumpara aproximativ 111.000 bpd de petrol din Rusia in perioada i ...citeste mai departe despre "Tara care a luat de la rusi tot petrolul refuzat de UE. Si-a dublat importurile in cateva luni" pe Ziare.com

#rusia, #turcia, #import petrol, #preturi petrol, #turcia petrol rusia, #uniunea europeana , #Stiri Macroeconomie