Trei ani de austeritate? Când vom reveni la inflația apropiată de 2%

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 14:40
880 citiri
Trei ani de austeritate? Când vom reveni la inflația apropiată de 2%

În ciuda exploziei fără precedent a prețurilor din 2022, inflația anuală încă nu și-a atins potențialul maxim de creștere.

Vârful de inflației în Europa va avea loc în prima jumătate a anului viitor, a declarat Francois Villeroy de Galhau, președintele băncii centrale a Franței.

Iar revenirea inflației anuale la ținta de 2% stabilită de BCE nu se va petrece mai devreme de 2024 sau chiar 2025.

BCE solicită guvernelor să nu crească salariile

Acest lucru înseamnă că, după 2022, vor urma cel puțin alți doi ani – 2023 și 2024 – în care creșterile de prețuri vor continua.

Chiar dacă avansul scumpirilor va deveni din ce în ce mai mic, inflația va rămâne la niveluri ridicate pe parcursul lui 2023 și cel puțin în 2024.

Acest lucru va eroda puternic nivelul de trai al europenilor, mai ales dacă se va ține cont de apelurile emise de Banca Centrală Europeană – BCE prin vocea mai multor reprezentanți ai săi, în frunte cu președintele Christine Lagarde.

Astfel, BCE cere guvernelor din Uniunea Europeană să ”își regleze politicile fiscale în acord cu politica monetară” și ”să nu stimuleze excesul de cerere”, altfel spus să nu crească veniturile populației prin măsuri sociale și să nu îi ajute financiar prea mult pe cei afectați de prăbușirea nivelului de trai.

BCE justifică această poziția prin necesitatea de a evita presiunile inflaționiste de runda a doua, susținând că mai mulți bani acordați populației nu vor face decât să aducă o nouă creștere a inflației.

Nu am intrat încă în ”a doua repriză”

De precizat că BCE urmează să decidă asupra unor noi majorări ale ratelor dobânzilor pe 15 decembrie, iar piețele înclină spre o creștere de 50 de puncte de bază, după ce inițial au indicat o posibilă a treia creștere consecutivă de 75 de puncte de bază.

Folosind o analogie cu fotbalul, Villeroy a spus că o creștere la 2% va marca sfârșitul primei reprize pentru a ajunge la o normalizare a ratelor într-un joc care a ajuns la un punct de cotitură.

”În a doua jumătate a meciului, ratele vor continua să crească, dar nu pot spune unde se va opri acest lucru”, a spus el, adăugat în cadrul interviului acordat televiziunii LCI, informează Bloomberg.

Această a doua jumătate a luptei împotriva inflației va fi mai lungă și ar putea dura încă doi până la trei ani pentru ca prețurile să fie sub control ...citeste mai departe despre "Trei ani de austeritate? Când vom reveni la inflația apropiată de 2%" pe Ziare.com

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#economie Romania , #Stiri Macroeconomie