Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Transgaz, în culpă pentru un incident care putea provoca o tragedie de proporții. ANRE a aplicat o amendă de 80.000 de lei iar justiția a menținut sancțiunea

Transgaz, în culpă pentru un incident care putea provoca o tragedie de proporții. ANRE a aplicat o amendă de 80.000 de lei iar justiția a menținut sancțiunea

Compania națională Transgaz SA a fost amendată cu suma de 80.000 de lei de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în urma unui incident grav ce a avut loc în rețeaua de distribuție a gazelor naturale din zona municipiului Alba Iulia.

În 26 iulie 2020, o pană de curent a blocat alimentarea automată cu etilmercaptan (substanța care oferă mirosul specific al gazului metan), ceea ce a determinat trecerea la procesul de alimentare manuală. În timpul acestui proces s-a realizat, în anumite momente, o odorizare mult mai mare decât în condiții normale, ceea ce a dus la apariția mirosului în zeci de scări de bloc din Alba Iulia. S-a creat panică printre consumatori, care au sesizat imediat furnizorul, Delgaz Grid.

În timpul verificărilor s-au scos în evidență neetanșeități în sistemul de distribuție a gazelor naturale din municipiul Alba Iulia, în special, în instalațiile de utilizare a gazelor naturale aparținând consumatorilor care au generat reclamații. Urmare a acestora și a verificărilor efectuate de echipele Delgaz Grid, în vederea evitării unor posibile accidente, aceștia au procedat la sistarea alimentării cu gaze a consumatorilor cu instalații neetanșe până la remedierea defecțiunilor.

Circa 2.000 de consumatori au rămas fără serviciul de alimentare cu gaze timp de mai multe zile, unii chiar o săptămână. Au fost nevoiți să scoată din buzunare sute de lei pentru ca situația să fie rezolvată. Mulți dintre consumatori aveau verificările făcute la instalații cu puțin înainte de incident, rezultatul arătând că nu erau niciun fel de probleme.

Concluziile controlului ANRE

Supra-odorizarea instalației a arătat, însă, că erau scăpări de gaze, iar furnizorul a fost obligat să închidă rețeaua. Zecile de plângeri ale consumatorilor nu au rămas fără efect. ANRE a dispus efectuarea unui control, în urma căruia s-a stabilit că Transgaz poartă întreaga responsabilitate și a fost amendată cu 80.000 de lei.

S-a constatat că, în data de 26 iulie 2020, începând orele 09.48, sistemul de odorizare a intrat în alarmă și nu a funcționat conform până la ora 10.57 din cauza frecventelor întreruperi ale alimentării cu energie electrică. În intervalul 11.00-19.00 s-a trecut în modul de lucru odorizare manuală. Având în vedere că în modul de lucru odorizare manuală este dificilă dozarea manuală printr-un robinet a unei ...citeste mai departe despre "Transgaz, în culpă pentru un incident care putea provoca o tragedie de proporții. ANRE a aplicat o amendă de 80.000 de lei iar justiția a menținut sancțiunea" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 411 ori