Dispută de 50 de milioane de euro pentru modernizarea unui drum spectaculos din Apuseni. Risc de pierdere a banilor europeni

Luni, 12 Septembrie 2022, ora 03:25
551 citiri
Dispută de 50 de milioane de euro pentru modernizarea unui drum spectaculos din Apuseni. Risc de pierdere a banilor europeni
Transalpina de Apuseni FOTO Facebook/ Județul Alba

Firma din Cluj-Napoca care a obținut în 2019 cele două contracte de modernizare a ”Transalpinei de Apuseni” nu renunță la derularea investiției. Aceasta în condițiile în care Consiliul Județean Alba a reziliat contractele pentru cele două loturi.

Societatea de Construcții Napoca SA, liderul asocierii care a derulat contractele, a intrat în insolvență și nu a mai putut să ofere o garanţie de bună execuţie, în cuantum de 10% din valoarea contractului.

Firma din Cluj a dat în judecată instituția din Alba, procesul urmând să se deruleze la Tribunalul Specializat din Cluj-Napoca. Consiliul Județean Alba a refuzat și varianta reținerii succesive a sumelor aferente acestei garanții, din valoarea facturilor care urmau să fie înaintate la plată pe parcursul derulării lucrărilor fizice, variantă propusă de societatea privată.

Societatea de Construcții Napoca SA solicită prin instanță anularea notificării de reziliere a contractului pe de pe lotul 1 și obligarea CJ Alba la semnarea actului adițional. Este de așteptat ca un proces similar să fie deschis și în legătură cu lotul 2.

Valoarea celor două contracte rămase de executat se ridică la circa 50 de milioane de euro, bani alocați în cea mai mare parte din fonduri europene. Lotul 1, Aiud – Ponor are o lungime de 43,51 kilometri și un stadiu fizic de execuție de 29%.

Lotul 2 al DJ 107I are 36,5 km, între localitățile Ponor și Bucium, până la intersecția cu DN 74. Stadiul fizic de realizare a investiției este de 27%. În total, drumul județean are aproape 80 de kilometri.

Termen limită - sfârșitul anului 2023

Până în prezent au fost executate lucrări de amenajare a terenului, terasamente, structură rutieră, amenajare podețe, fundații etc. Lucrările viitoare vizează finalizarea structurii rutiere, asfaltarea drumului și instalarea parapeților.

Proiectul ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2023, astfel se pierd bani europeni. Dacă acest lucru se va întâmpla, finanțarea ar trebui asigurată de la bugetul județului Alba. ”Transalpina de Apuseni” traversează de la est la vest zona de sud a Munților Apuseni, prin cele mai spectaculoase zone din această parte a țării.

De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi şi vârfuri ascuţite. De asemenea, pe drum sunt numeroase zone de belvedere care oferă privelişti până ...citeste mai departe despre "Dispută de 50 de milioane de euro pentru modernizarea unui drum spectaculos din Apuseni. Risc de pierdere a banilor europeni" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Transalpina, #Apuseni, #proces, #reziliere contracte, #cj alba , #Stiri Macroeconomie