Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Teapa MTS Leasing a lasat urme imposibil de acoperit

Teapa MTS Leasing a lasat urme imposibil de acoperit

Asociatia de Leasing Bancar (ALB) a solicitat infiintarea unei autoritati de reglementare a pietei de leasing si impunerea unor norme prudentiale minime, pentru a se evita pe viitor situatii de genul celei de la MTS Leasing.Potrivit ALB, A"oficiulA" nou infiintat, ce va trebui coordonat direct de catre Banca Nationala a Romaniei, va emite prevederi menite sa protejeze clientii de acei jucatori falsi care, prin frauda, isi dezvolta o afacere in zone vulnerabile din punct de vedere legislativ, A"speculand lipsa unor prevederi specifice de functionare a pieteiA".

Teapa MTS Lesing a produs pagube imense

intr-un timp record. Cu o viata scurta in Romania, megaescrocheria a inscris in palmares aproximativ 700 de victime, iar in conturile interlope, milioane de euro. A"AfacereaA" nemteasca MTS Leasing s-a facut cunoscuta in piata din Romania promovand o oferta cu o dobanda de doar 5% pe ani, iar la creditele ipotecare si imobiliare din piata romaneasca acordate pe o perioada cuprinsa intre 15 si 20 de ani, cu o dobanda anuala de circa 7-8%. Companiile din Romania au fost A"administrateA" prin intermediul consilierului financiar Armen Calin.

Compania germana a anuntat de curand faptul ca Armen a deturnat fondurile societatii si a disparut din tara o data cu patronii nemti. Acum clientii MTS se afla in situatia de a ramane fara nici un drept asupra locuintelor pe care le construiesc sau le renoveaza din banii imprumutati. Din pricina contractului semnat cu reprezentantii MTS Leasing, acestia nu pot continua lucrarile la case cu alti constructori si finantatori, pana cand autorizatiile de constructie si contractele de superficie nu vor fi cesionate de MTS Leasing sau anulate de o instanta judecatoreasca.

Sute de persoane au fost pacalite de contractele-capcana ale companiei nemtesti

Mai multi specialisti in dreptul international, dar si experti din domeniul finantelor au deplans situatia clientilor caracatitei MTS. Ei sustin ca, legal, clientii nu-si pot vinde terenul, nu pot continua constructiile si nici nu le pot demola, atat timp cat contractele de leasing, de superficie si autorizatiile de constructie sunt inca valabile.

Contractul de superficie incheiat de clienti cu MTS Leasing ofera finantatorului german drept de proprietate asupra cladirii construite si drept de folosinta asupra terenului. Specialistul in finante si drept international, Niels Schnecker, a precizat ca, potrivit contractului de leasing incheiat de cele doua parti, nerespectarea termenilor contractuali de catre MTS Leasing nu duce la rezilierea unilaterala a contractului, ci doar la plata unor penalitati.

Singura solutie pentru anularea de catre clienti a acordurilor semnate cu MTS Leasing este apelarea la instantele romane de drept comun, potrivit clauzelor contractuale.

Schnecker apreciaza ca procedurile juridice ar putea dura pana la zece ani, in conditiile in care numai parcusul unei citatii internationale, de la o judecatorie din Romania, la Ministerul Justitiei, la Ministerul Roman al Afacerilor Externe, la Ministerul German al Afacerilor Externe, la Ministerul Justitiei si apoi la o judecatorie din Germania dureaza in jur de sase luni.

MTS Leasing, companie specializata in finantari imobiliare pentru constructii in sistem leasing, cu sediul in Germania, a intrat pe piata romaneasca la inceputul anului trecut prin intermediul unei reprezentante.

Firma germana reprezentata in Romania de MTS este inregistrata la domiciliul familiei Metzen, in Kronberg, langa Frankfurt. La aceeasi adresa mai este inregistrata firma MTS Investition und Handel din 1994 si firma Metzen und Partners Consultants din 1988.

Cele doua firme au reusit sa ajunga impreuna la cifra de cinci angajati dupa ani buni de activitate. Proprietarul firmelor este familia Metzen prin Theo sau Christiane Metzen, iar capitalul social este de 150, respectiv 250 de mii de euro. Calin Armen a fost presedintele Companiei Populare de Leasing din Bucuresti, firma sa fiind implicata in mai multe cazuri cu acuzatii de inselaciune, sediul fiind evacuat in graba la presiunile clientilor pacaliti.

Autor: Calin Radu

Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1180 ori