Tarile in care "visul american" a devenit mai realizabil decat in SUA

Sambata, 18 Martie 2017, ora 08:39
689 citiri
Tarile in care "visul american" a devenit mai realizabil decat in SUA
Foto: Arhiva Ziare.com

Vreme indelungata, SUA au intruchipat promisiunea unei vieti mai bune pentru cei dispusi sa munceasca din greu.

Insa visul american, ideea ca oricine poate detine o locuinta si ca se poate descurca mai bine decat generatia anterioara daca depune suficient de mult efort, se afla de mai multi ani intr-un declin, scrie Market Watch.

Cei atrasi de "farmecul succesului anticipat", asa cum numea istoricul francez Alexis de Tocqueville fenomenul american in cartea "Despre democratie in America", au astazi sanse mai mari sa il atinga in tari precum Canada, Marea Britanie sau Danemarca, potrivit unui studiu publicat de Rezerva Federala din St. Louis.

Visul american este echivalat de autorul studiului, profesorul de economie Raj Chetty de la Universitatea Stanford, cu abilitatea unei persoane nascute in cea mai saraca cincime a populatiei de a ajunge in cea mai bogata cincime.

In SUA, probabilitatea unei astfel de deplasari pe scara sociala este de 7,5%, in timp ce in Canada ajunge la 13,5%, in Danemarca la 11,7%, iar in Marea Britanie la 9%.

Pierderea titlului de "taram al oportunitatilor" de catre SUA are loc pe fondul instabilitatii veniturilor clasei de mijloc in aceasta tara, arata publicatia americana.

Conform unui studiu al organizatiei nonprofit Pew Charitable Trusts din Philadelphia, familiile care s-au confruntat cu fluctuatii semnificative ale veniturilor, chiar si in cazurile in care acestea au crescut cu 25%, au fost mai putin pregatite din punct de vedere financiar sa faca fata unei situatii neprevazute in comparatie cu familiile cu venituri stabile.

Increderea oamenilor in visul american s-a erodat, 69% dintre ei afirmand ca obstacolele din calea realizarii acestuia sunt "mai severe ca niciodata" in prezent.

Pe de alta parte, in Danemarca, economia, structura demografica si diversitatea fac ca ceea ce se intelege prin "vis american" sa fie in general mai realizabil.

In acelasi timp, sunt regiuni in Utah, Iowa si Dakota de Nord care pot concura cu success cu tarile scandinave, cunoscute pentru ratele ridicate de mobilitate sociala.

Diferentele de la o zona la alta in SUA se explica prin segregarea economica si rasiala, sugereaza Richard Reeves, cercetator la Brookings Institution.

"Segregarea a slabit visul american", sustine Reeves.

Intr-adevar, discrepantele dintre cei foarte bogati si clasa de mijloc au crescut constant in ultimii ani. In timp ce situatia financiara a gospodariilor americane cu venituri medii a ra ...citeste mai departe despre "Tarile in care "visul american" a devenit mai realizabil decat in SUA" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vis american, #mobilitate sociala , #Stiri Macroeconomie