Tarile bogate au nevoie de de imigranti

Vineri, 18 August 2006, ora 15:09
901 citiri

Aproape trei milioane de persoane parasesc anual tarile sarace pentru a se muta in tari mai bogate, potrivit unui raport publicat joi de Institutul Demografic American. Studiul precizeaza ca populatiile imbatranite ale celor mai bogate tari au nevoie de acest aport, transmite AFP. Populatia mondiala, care in prezent numara 6,6 miliarde de oameni, urmeaza sa ajunga la opt miliarde de persoane in 2025, o crestere care se datoreaza, in masura de 95 la suta, tarilor in curs de dezvoltare, a anuntat Biroul de Referinta a Populatiei (PRB) in cadrul raportului anual. Aceasta situatie va provoca o crestere semnificativa a populatiei apte de munca in tarile in curs de dezvoltare, in timp ce in tarile dezvoltate va lipsi mana de lucru, fapt care accentueaza actualul fenomen al migratiei, a adaugat PRB.

Tendinta este deja vizibila in proportia persoanelor straine nascute in Irlanda sau Spania, de exemplu. In 1995, proportia acestor persoane abia depasea 2 la suta in Spania si 7 la suta in Irlanda. In 2005, proportia a crescut la 11 la suta in Spania si 14 la suta in Irlanda.

PRB a subliniat, de asemenea, fenomenul de dezvoltare a migratiilor dinspre tarile sarace spre alte tari in curs de dezvoltare, mai avansate. Un exemplu ar fi deplasarea locuitorilor din Guatemala spre Mexic sau, in Africa, a cetatenilor tarilor vecine catre Gabon, unde proportia strainilor nascuti in aceasta tara a crescut de la 10 la suta in 1975 la 18 la suta in 2005.