Tanasescu: Romania este pregatita chiar si pentru eventuale socuri externe, nu va lua bani de la FMI

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 20:46
1038 citiri
Tanasescu: Romania este pregatita chiar si pentru eventuale socuri externe, nu va lua bani de la FMI

Romania nu va atrage bani de la FMI in cadrul actualului acord, intrucat este capabila sa se finanteze singura, de pe piata interna, fiind pregatita chiar si pentru atenuarea unor eventuale socuri externe, a declarat Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, la The Money Channel.

"Romania nu va atrage bani de la FMI. Va spun foarte clar care au fost actiunile autoritatilor de la Bucuresti. S-au creat ''buffer-uri'' ca, in cazul unor socuri externe, sa poata atenua aceste socuri. Din punctul meu de vedere, astazi, nu cred ca vor fi trasi bani de la FMI, probabil va exista o restrangere a lichiditatilor pe piata", a spus Tanasescu.

Acesta a precizat ca datoria publica a Romaniei a fost gestionata corect, cu prudenta, de catre autoritatile romane.

"Este foarte clar ca, in momentul de fata, prin tot ce s-a facut prin politica de datorie publica, Romania are o perceptie mai buna decat multe alte state,. Aceasta perceptie este reflectata in modul in care Trezoreria a reusit sa atraga resursele necesare, in special de pe piata interna. O comunicare mai buna intre piata locala si Ministerul de Finante poate aduce o imbunatatire".

"E un dialog constant care a dus intotdeauna la o perceptie buna. Este foarte important sa semnalezi un trend. Cel semnalat de autoritatile din Romania este de prudenta, astfel, costurile sa fie mai mici. Discutiile din board de ieri (luni, n.r.) au reflectat o perceptie foarte buna despre acel approach al autoritatilor de la Bucuresti", a precizat Tanasescu.

Tara noastra are vulnerabilitati, sectorul bancar fiind foarte expus la problemele din Vest

"BNR, prin ce a facut, a aratat ca are capacitatea sa intervina in caz de turbulente externe. Riscurile la nivel international au o tendinta crescatoare. Lipsa unei decizii coerente in Europa poate sa accentueze acest risc.Viziunea diferita creeaza nervozitate in piete, creeaza tensiuni. Rezolvarea problemei majore trebuie facuta in Europa", a mentionat Tanasescu.

Consiliul director al FMI a aprobat luni a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv pe care il are incheiat cu Romania pe o perioada de doi ani.

Acordul stand-by, in valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat la 25 martie 2011 si a intrat in vigoare in 31 martie 2011.

O delegatie a FMI, condusa de Jeffrey Franks, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale au efectuat, in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie, cea de-a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.

In urma aprobarii, luni, a celei de-a treia evaluari, Consiliul director al FMI a pus la dispozitia Romaniei inca 507 milioane de euro, ceea ce ridica la 1,6 miliarde de euro valoarea totala a sumei pe care o poate accesa Romania de la FMI, in caz de nevoie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Tanasescu bani FMI, #acord fmi , #Stiri Macroeconomie