Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Suntem pe ultimul loc in UE la cheltuielile pentru sanatate. Pana si bulgarii dau cu 30% mai mult ca noi

Suntem pe ultimul loc in UE la cheltuielile pentru sanatate. Pana si bulgarii dau cu 30% mai mult ca noi

Romania este statul din Uniunea Europeana care aloca cel mai mic procent din PIB (5,1%) pentru sanatate, la polul opus fiind Suedia, Franta, Germania si Olanda, care au dat fiecare aproximativ 11% din PIB in acest scop. Datele luate in considerare sunt din 2014.

Comparativ, Bulgaria a alocat o cota de 8,5% din PIB pentru sanatate, Cehia (7,6% din PIB), Ungaria (7,2% din PIB) si Polonia (6,3% din PIB), arata datele publicate miercuri de Eurostat.

Daca luam in calcul si populatia mult mai mare a Romaniei, tara noastra sta si mai prost pentru ca a alocat 388 de euro pe cap de locuitor in 2014, fata de 504 euro in Bulgaria (cu aproape 30% mai mult ca noi) si 757 euro in Ungaria.

Eurostat subliniaza ca, in marea majoritate a statelor membre UE, mare parte din cheltuielile pentru sanatate sunt pentru servicii curative si de reabilitare medicala, al doilea capitol fiind cheltuielile pentru produse medicale, campioane la acest capitol fiind Bulgaria (43%) si Romania (37%), cu cele mai mari cheltuieli pentru aceasta categorie.

Un alt indicator la care Romania este pe ultimele locuri in UE il reprezinta cheltuielile legate de ingrijirea preventiva.

In timp ce Italia si Marea Britanie aloca fiecare 4,1% din cheltuieli pentru ingrijire preventiva, la polul opus sunt Romania (0,8%) si Cipru (0,6%). ...citeste mai departe despre "Suntem pe ultimul loc in UE la cheltuielile pentru sanatate. Pana si bulgarii dau cu 30% mai mult ca noi" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 858 ori
Citeste mai multe despreRomania cheltuieli sanatate