Studiu: Romanii, preocupati de economie si de cresterea preturilor

Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 16:15
1201 citiri
Studiu: Romanii, preocupati de economie si de cresterea preturilor

Romanii au o parere foarte proasta despre economia nationala, iar preocuparile lor principale vizeaza situatia economica si cresterea preturilor, potrivit Eurobarometrului publicat vineri.

74% din romani considera ca vocea lor nu conteaza in UE. De altfel, majoritatea respondentilor sustin ca vocea lor nu are nicio importanta, cu exceptia danezilor.

Pe de alta parte, 63% din romani sunt foarte optimisti in legatura cu viitorul Europei, capitol la care sunt depasiti de danezi - 75%, irlandezi si maltezi - 67%, polonezi si estoni - 66%, letoni - 65% si belgieni - 64%.

Cei mai pesimisti fata de viitorul spatiului comunitar sunt grecii, cipriotii si portughezii.

Somajul, principala preocupare a europenilor

Somajul ramane principala preocupare a europenilor la nivel national. 49% sunt ingrijorati de perspectiva somajului, 33% de situatia economica si 20% de cresterea preturilor. Pentu romani, in schimb, principala grija o reprezinta situatia economica - 41%, urmata de cresterea preturilor - 34% si abia pe locul trei somajul - 33%.

La intrebarea care sunt cele mai importante chestiuni cu care se confrunta UE in prezent, 41% din romani au indicat tot situatia economica, iar 26%, somajul.

In ceea ce priveste situatia economiei nationale, 85% din romani au o parere foarte proasta, aflandu-se pe locul 11 din cele 28 de state. Topul este condus de greci, care au parere foarte proasta despre economie in proportie de 98%, urmati de ciprioti - 97%, portughezi, unguri si spanioli - 96%. La polul opus sunt suedezii, 85% avand o parere foarte buna despre economia nationala, germanii - 82% si danezii - 74%.

Romanii nu se asteapta ca situatia economiei sa se schimbe in anul 2014

Referitor la evolutia economiei nationale si europene in urmatoarele 12 luni, majoritatea respondentilor considera ca situatia va ramane "la fel". La acest capitol, romanii sunt impartiti: 38% apreciaza ca situatia economica nu se va schimba, iar 34% cred ca se va inrautati.

In 11 state membre, majoritatea populatiei considera ca impactul crizei asupra pietei muncii a ajuns la apogeu, cei mai optimisti fiind danezii - 71%, olandezii - 60% si irlandezii - 56%.

In 16 state, impresia generala este ca "ce-i mai rau abia urmeaza". 48% din romani cred acest lucru, cei mai pesimisti fiind cipriotii - 87%, grecii - 71%, portughezii - 67 si francezii - 66%.

Intrebati daca sunt in favoarea unei uniuni economice si monetare cu o moneda unica, 58% din respondentii din Romania s-au declarat de acord si 29% impotriva.

Locuitorii din Luxemburg - 79%, Slovenia si Slovacia - 78% sunt cei mai mari sustinatori ai unei uniuni economice si monetare, in timp ce britanicii, suedezii si cehii sunt impotriva.

Romanii nu se simt cetateni ai Uniunii Europene

La intrebarea "daca se simt cetateni ai UE", 56% din romani au raspuns negativ, iar 41% au spus "da".

Cetatenii din Luxemburg se simt cetateni ai UE in proportie de 85%, cei din Malta in proportie de 74%, urmati de finlandezi si germani - 73%. In schimb, doar 42% din britanici si greci se simt europeni.

57% din romani sustin ca nu isi cunosc drepturile de cetateni europeni, iar 40% spun ca sunt informati in legatura cu aceste drepturi. Cei mai informati sunt finlandezii - 64%, iar cei mai neinformati sunt francezii - 29%.

Sondajul Eurobarometru din toamna anului 2013 este cea mai recenta editie a sondajului de opinie bianual organizat de Comisia Europeana. El a fost realizat prin intermediul unor interviuri directe intre 2 si 17 noiembrie 2013. Au fost intervievate 32.409 de persoane din cele 28 de state membre ale UE si din cele 5 tari candidate (fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Turcia, Islanda, Muntenegru si Serbia).

#sondaj Eurobarometru, #sondaj economia nationala, #uniune monetara Rusia Belarus Kazahstanul , #Stiri Macroeconomie