Daniel Daianu: Strategia de Dezvoltare: circumstante si primejdii

Marti, 09 Februarie 2016, ora 07:17
1355 citiri
Daniel Daianu: Strategia de Dezvoltare: circumstante si primejdii

Existenta unei strategii de dezvoltare este pe agenda publica de mai mult timp. Desi Romania a redus decalajul PIB/locuitor fata de media UE (de la sub 25% la peste 55% in cca 15 ani), asteptarile sunt mari, oamenii fiind mai bine informati si exigenti, iar PIB/locuitor este de pus in relatie cu distributia veniturilor si dimensiuni calitative.

Persista o deprimanta subdezvoltare a spatiului rural, sunt minusuri flagrante in educatie si sanatate; deturnarea resurselor publice este masiva. Se profileaza si "capcana venitului mediu", dificultatea de a depasi statutul de periferie economica.

Intervin si aspecte de securitate nationala, de robustete a economiei/societatii in vremuri tulburi. Guvernul actual nu este primul care isi propune o gandire strategica. Si exista documente programatice trimise la institutiii europene - ex: programe de convergenta - ce contin elemente de strategie.

Dar este nevoie de o abordare mai rotunda, care sa aiba in vedere elemente cunoscute si mai... citeste mai departe despre "Strategia de Dezvoltare: circumstante si primejdii" pe Ziare.com

#strategie dezvoltare Romania, #pib romania, #reforma economie Romania , #Stiri Macroeconomie