Strainii ne iau terenurile agricole - un pericol real sau ne-am intors la "Nu ne vindem tara"?

Duminica, 06 Noiembrie 2016, ora 06:09
1148 citiri
Strainii ne iau terenurile agricole - un pericol real sau ne-am intors la "Nu ne vindem tara"?
Foto: Facebook / PRO AGRA

Presedintele Iohannis se declara "ingrijorat" de faptul ca aproape o treime din terenul nostru agricol a fost deja cumparat de straini, iar ministrul Agriculturii lucreaza de zor la modificarea legislatiei.

De ce ne temem, insa? Vor fugi strainii cu pamantul peste granita? Am revenit la prejudecatile rezumate in celebrul slogan iliescian din anii '90 "Nu ne vindem tara!"?

"Nu pleaca cu pamantul, dar pleaca cu productia. Si ce facem cu populatia din mediul rural, care era angrenata in agricultura, le platim oamenilor ajutoare sociale?", ne-a raspuns Emil Dumitru, presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO.

Intr-adevar, problema nu e deloc simpla, asa cum pare la prima vedere pentru necunoscatori.

Un studiu realizat in 2015 de Transnational Institute pentru Comisia Europeana si citat de Economica.net arata ca situatia din Romania este dramatica. Peste 30% din terenul arabil al Romaniei era controlat de cetateni straini, printre marii proprietari aflandu-se cetateni libanezi, ...citeste mai departe despre "Strainii ne iau terenurile agricole - un pericol real sau ne-am intors la "Nu ne vindem tara"?" pe Ziare.com

#lege terenuri agricole straini Romania , #Stiri Macroeconomie