Statistica ingrijoratoare a BNR: 20% dintre romanii cu varsta de munca traiesc in UE, majoritatea cu facultate

Duminica, 09 Septembrie 2018, ora 20:33
919 citiri
Statistica ingrijoratoare a BNR: 20% dintre romanii cu varsta de munca traiesc in UE, majoritatea cu facultate
Foto: BNR

Aproape 20% dintre romanii cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani, adica populatia activa, traiau in 2017 in alta tara din Uniunea Europeana, arata Banca Nationala a Romaniei in Raportul asupra inflatiei elaborat in luna august. Situatia e cu atat mai ingrijoratoare daca ne uitam la media din statele membre UE, care e de 3,8%.

Un procent de 17 la suta dintre acestea sunt persoane cu studii superioare, a explicat sursa citata. Practic este vorba de o veritabila migratie a "creierelor".

BNR mai arata ca urmatoarele state in clasament inregistreaza ponderi cuprinse intre 10 si 15 la suta: Lituania, Croatia, Portugalia, Letonia si Bulgaria.

Statistica a fost invocata in momentul in care BNR analiza capacitatea economiei de a absorbi forta de munca. Astfel, in plan structural, se acutizeaza deficientele in procesul de ocupare a posturilor disponibile, alimentate, pe de o parte, de dimensiunea emigratiei, iar pe de alta parte de inadecvarea sistemului de invatamant la cerintele pietei si de absenta masurilor de integrare a persoanelor inactive.

BNR citeaza conzluziile studiului Manpower referitor la deficitul de talente. Pozitia Romaniei s-a deteriorat, ajungand sa ocupe locul 2 (din 43), dupa Japonia, in ceea ce priveste dificultatile cu care se confrunta companiile in procesul de recrutare, 81 la suta dintre angajatori reclamand astfel de probleme, comparativ cu o medie de 45 la suta la nivelul tarilor incluse in analiza. ...citeste mai departe despre "Statistica ingrijoratoare a BNR: 20% dintre romanii cu varsta de munca traiesc in UE, majoritatea cu facultate" pe Ziare.com

#BNR raport, #BNR , #Stiri Macroeconomie