Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Situatie ingrijoratoare a bugetului in ianuarie: Veniturile au scazut, cel mai mult incasarile din TVA, cheltuielile au crescut

Situatie ingrijoratoare a bugetului in ianuarie: Veniturile au scazut, cel mai mult incasarile din TVA, cheltuielile au crescut
Veniturile la bugetul general consolidat au scazut foarte mult in luna ianuarie din acest an, fata de aceeasi perioada din 2016, a anuntat Ministerul Finantelor.

Asadar, potrivit sursei citate, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 19,2 miliarde lei, reprezentand 2,4% din PIB, au fost cu 5,7% mai mici, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

S-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la incasarile din impozitul pe salarii si venit (+24,9%), impozitul pe comert exterior si tranzactiile internationale (+10,1%), venituri din capital (+63,9%) si la contributiile sociale (+9,4%).

In ceea ce priveste incasarile din TVA, acestea au inregistrat o scadere fata de ianuarie 2016 cu 24,8%, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, masura care s-a reflectat in incasarile incepand cu luna februarie 2016, arata Ministerul de Finante.

De asemenea, rambursarile de TVA au fost mai mari cu 75 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, reprezentand 1,2 miliarde lei.

Cheltuieli mai mari cu 3,5%

De cealalta parte, cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 16,2 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 3,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent, diminuandu-se cu 0,1 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 8,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent fiind determinate de majorarile salariale acordate in a doua parte a anului trecut, respectiv aplicarea, incepand cu luna august 2016, a prevederilor ordonantei privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

In acelasi timp, cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 7,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 9,5%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie in acest an, ajungand la 917,5 lei (OUG 99/2016), precum si de alte masuri ce au fost aprobate in timpul anului 2016 care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale.

Intre aceste masuri, Ministerul de Finante enumera:
cresterea numarului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocatiei de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG), majorarea indemnizati ...citeste mai departe despre "Situatie ingrijoratoare a bugetului in ianuarie: Veniturile au scazut, cel mai mult incasarile din TVA, cheltuielile au crescut" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 671 ori