Sistemul de certificare a alimentelor fara aditivi, lansat in Romania. Vezi ce presupune

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 18:00
1639 citiri
Sistemul de certificare a alimentelor fara aditivi, lansat in Romania. Vezi ce presupune

Sistemul de certificare a alimentelor fara aditivi cu potential periculos sau controversati a fost lansat miercuri in Romania, in contextul in care studiile au aratat nevoia tot mai mare a consumatorilor de informatii clare si transparente cu privire la adaosurile de aditivi.

CEFF Romania a lansat marca CEFF Certified E-Friendly Food, care este inregistrata la nivelul Uniunii Europene si atesta ca produsele alimentare inscriptionate cu acest logo nu contin conservanti, indulcitori, coloranti artificiali sau glutamati cu potential periculos sau controversati, potrivit studiilor expertilor.

Marca Certified E-Friendly Food vine in ajutorul consumatorilor care au dificultati in interpretarea listelor de ingrediente si mai ales in a recunoaste continutul de aditivi alimentari in produsele de la raft sau a celor care petrec prea mult timp la raft pentru identificarea continutului de aditivi.

Stampila CEFF de pe ambalajul produselor certifica faptul ca nu contin niciun aditiv dintr-o lista de 70 de substante grupate in conservanti, coloranti artificiali, indulcitori si glutamati care fac obiectul unor controverse la nivelul expertilor, desi sunt acceptati de Uniunea Europeana.

Pentru a obtine certificarea CEFF producatorii trec printr-un flux strict de evaluare ce include verificarea ingredientelor listate si continutului de aditivi, documentele de conformitate, fise tehnologice si altele. Testarile sunt coordonate si supervizate cu sprijinul Institutului de Cercetare si Dezvoltare pentru Bio-Resurse Alimentare.

Lista de aditivi alimentari permisi si aprobati de UE ajunge la aproximativ 300, facand evaluarea volumului si tipurilor de aditivi alimentari de catre consumator cu atat mai dificila. Acestia pot fi insa verificati pe website-ul ceff.info, fiecare avand marcajul ca fiind acceptat sau neacceptat de acest sistem de certificare.

In prezent CEFF este mai prezenta in Cehia, Slovacia si Polonia.

Un sondaj realizat de CEFF anul acesta in Romania arata ca aproximativ 80% dintre romani citesc cu atentie eticheta produselor alimentare si continutul de E-uri. Procentul creste chiar la 84% in cazul parintilor cu copii minori, insa pentru noua din zece respondenti lista este greu de inteles.

"Suntem in negocieri avansate cu un numar semnificativ de producatori, am contactat in jur de 200 de producatori de la care am avut diverse raspunsuri, dar sper ca pana la sfarsitul trimestrului intai sa avem primele produse (cu acest sistem de certificare - n.r.) la raft", a declarat directorul general CEFF Romania, Daniela Niculescu.

Pe de alta parte, directorul executiv al Romalimenta, Mihai Visan, este de parere ca certificarea se va reflecta in pretul produselor.

"Parerea mea din ce cunosc e ca orice cost iti intra in fabrica trebuie sa il scoti afara, pentru ca altfel dai faliment. Piata e foarte stransa, marjele foarte mici, suntem dupa ani de criza, cand firmele sunt decapitalizate, nu-si va permite nimeni sa ascunda cuiva costul", a afirmat Visan.

Nu in ultimul rand, prof. dr. Nicolae Hancu a apreciat proiectul lansat in contextul in care educatia nutritionala in Romania este deficitara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem certificare alimente, #aditivi alimente, #conservanti alimente , #Stiri Macroeconomie