Singurul lucru care mai tine economia Romaniei intreaga dupa evenimentele din ultimele zile

Marti, 07 Februarie 2017, ora 07:45
4377 citiri
Singurul lucru care mai tine economia Romaniei intreaga dupa evenimentele din ultimele zile
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii protesteaza de aproape o saptamana, fara intrerupere, fata de intentia guvernantilor de a mutila Codurile Penale si nu numai atat: sunt nemultumiti de modul in care Cabinetul Grideanu si seful PSD, Liviu Dragnea, au actionat in ultima vreme. Dar cum se reflecta toate acestea in pietele financiare si pe cursul valutar?

Asa cum am vazut de atatea ori, leul a fost si de data aceasta afectat de tulburarile de pe scena politica.

Cursul euro-leu nu a inregistrat fluctuatii prea mari de la inceputul anului pana la finalul lunii ianuarie.

Insa stabilitatea valutara a fost intrerupta de adoptarea pe furis, sub "acoperirea" noptii, a faimoasei OUG 13.

"Reactia in piata valutara si cea a titlurilor de stat a fost foarte vizibila pe 1 februarie, miercuri, prima zi dupa adoptarea OUG 13. Leul a pierdut peste 1%, iar titlurile de stat pe 10 ani au atins randamente in zona 4% de la 3,60-3,65% anterior", a explicat Claudiu Cazacu, Chief Strategist la X-Trade Brokers, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

El a tinut sa ne precizeze ca opiniile nu sunt si nu trebuie vazute ca recomandari de tranzactionare.

Iata cum arata evolutia cursului valutar, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR):

Se observa clar reactia "la cald" a cursului si lovitura incasata de leu. Reactia pietelor financiare a fost atunci in concordanta cu valtoarea evenimentelor, dar apele s-au calmat rapid. Asa s-a intamplat si in cazul Brexit, daca e sa ne amintim: cursul a explodat dupa rezultatul referendumului, dar si-a revenit destul de repede.

Asta pentru ca exista unele aspecte care ofera siguranta investitorilor.

"Ulterior s-a vazut o linistire graduala, care a continuat in sesiunea de luni, cursul ajungand dupa-amiaza in regiunea in care se afla inainte de evenimentele recente, acum 6-7 zile", remarca Claudiu Cazacu.

Dar de ce investitorii si-au pastrat sangele rece, cu toate ca guvernantii nu au satisfacut nici dupa o saptamana cerintele oamenilor, care au iesit in strada intr-un numar record? Analistul X-Trade Brokers sustine ca se poate banui ca au considerat ca tensiunile ar fi de relativ scurta durata.

"Conditiile macroeconomice ale Romaniei, cu o crestere puternica a economiei in 2016 si un avans estimat de Banca Mondiala la 3,7% in 2017, datorie publica la niveluri relativ reduse ca procent in PIB in raport cu regiunea si un dinamism la nivel de consum si chiar si investitii ale unor companii (anunturi in industria IT, componente auto sau ...citeste mai departe despre "Singurul lucru care mai tine economia Romaniei intreaga dupa evenimentele din ultimele zile" pe Ziare.com

#proteste OUG 13 efecte economie, #impact proteste OUG 13 , #Stiri Macroeconomie