Siegfried Muresan a cerut 110 milioane de euro din Bugetul UE pentru fermierii afectati de pesta porcina

Joi, 30 August 2018, ora 11:27
690 citiri
Siegfried Muresan a cerut 110 milioane de euro din Bugetul UE pentru fermierii afectati de pesta porcina
Foto: Arhiva Facebook/ Siegfried Muresan

Eurodeputatul Siegfried Muresan a cerut oficial alocarea a 110 milioane de euro din bugetul Uniunii Europene pentru fermierii afectati de pesta porcina africana, inclusiv cei din tara noastra.

Muresan a depus, joi, doua amendamente la Proiectul de buget al UE pentru anul 2019 prin care solicita alocarea, in total, a 110 milioane de euro pentru despagubirea fermierilor din statele membre ale Uniunii Europene afectati de pesta porcina africana, inclusiv fermierii din Romania, potrivit unui comunicat de presa remis joi Ziare.com.

"Astfel, primul amendament al lui Siegfried Muresan prevede alocarea a 100 de milioane de euro catre Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru masurile specifice destinate fermierilor afectati de pesta porcina africana.

In cel de-al doilea amendament, deputatul european solicita cresterea cu 10 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 60 de milioane de euro, a alocarilor pentru Fondul privind masuri de urgenta legate de sanatatea animalelor si a plantelor din cadrul Programului pentru Produse si Hrana Animalelor gestionat de Comisia Europeana", se precizeaza in document.

Eurodeputatul subliniaza ca epidemia de pesta porcina africana a cauzat pana in prezent pagube de zeci de milioane de euro, iar suma continua sa creasca.

"Numarul focarelor de pesta porcina africana din Romania creste de la o zi la alta. Avem deja 10 judete din Romania in care s-au identificat focare si alte 7 judete cu risc crescut de contaminare. Epidemia a cauzat pana acum pagube de zeci de milioane de euro pentru fermierii romani, iar aceasta suma continua sa creasca.

De aceea, am cerut astazi, prin doua amendamente, alocarea a 110 milioane de euro din Bugetul Uniunii Europene de anul viitor pentru masuri privind sprijinirea fermierilor europeni afectati de pesta porcina, inclusiv fermierii din Romania", a declarat deputatul european Siegfried Muresan dupa depunerea amendamentelor.

El atrage atentia ca o conditie pentru ca banii sa ajunga si la fermierii romani afectati este ca guvernul sa opreasca raspandirea bolii.

"Dar conditia principala pentru ca acesti bani sa fie alocati si sa ajunga la fermierii romani afectati este ca Guvernul Romaniei si autoritatile romane sa stopeze raspandirea pestei porcine africane, lucru pe care autoritatile romane nu l-au facut la timp.

Mai mult, autoritatile romane nu au luat nici macar masurile recomandate de Comisia Europeana pentru prevenirea aparitiei pestei porcine. Dovada aces ...citeste mai departe despre "Siegfried Muresan a cerut 110 milioane de euro din Bugetul UE pentru fermierii afectati de pesta porcina" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bani UE pesta porcina , #Stiri Macroeconomie