Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sfârșitul exuberanței ESG: 2023 va aduce o contractare a pieței de sute de miliarde de dolari

Sfârșitul exuberanței ESG: 2023 va aduce o contractare a pieței de sute de miliarde de dolari

Specialiștii anticipează o corecție majoră pe piața activelor ESG - investiții de mediu, sociale și de guvernare – în 2023.

Lupta autorităților de supraveghere din SUA și UE de a împiedica ”spălarea verde” a activelor va face ca fonduri de sute de miliarde de dolari să fie retrase din clasificarea ESG.

Comisarul UE pentru piețele financiare și servicii a declarat recent că ar putea fi necesară o revizuire a întregului cadru pentru fondurile ESG.

Valuri de noi reglementări

Era de exuberanță în jurul investițiilor de mediu, sociale și de guvernare - ESG se apropie acum de sfârșit, cu valuri de reglementări din ce în ce mai importante.

În SUA, unde criteriile ESG au devenit inclusiv ținta unor controverse de ordin politic, consecințele sunt evidente în scădere puternică a activelor ce poartă o etichetă ESG: reducere cu mai mult de jumătate în ultimii doi ani.

În Europa, noile reglementări i-au determinat pe cei mai mari manageri de active din lume să elimine etichetele ESG la peste 140 de miliarde de dolari în fonduri agregate ale clienților în ultima parte a anului 2022. Și mai urmează, scrie Bloomberg.

Pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la lipsa standardelor, anul trecut au fost propuse în SUA noi restricții menite să se asigure că fondurile ESG își descriu cu acuratețe investițiile. De exemplu, fondurile etichetate ESG ar trebui să investească cel puțin 80% din activele lor într-un mod care să se alinieze strategiei respective.

Principala asociație de investiții durabile din SUA a raportat că astfel de active au însumat aproximativ 8,4 trilioane de dolari în 2022, comparativ cu 17,1 trilioane de dolari în urmă cu doi ani. Iar diferența masivă s-a datorat în mare parte schimbărilor de metodologie.

Standarde mai stricte

În UE reglementările sunt deja mult mai drastice decât în SUA și procesul de înăsprire continuă, fiind clarificat regulamentul care desemnează fonduri de top ESG pe cele care dețin investiții 100% durabile, cu excepția nevoilor de acoperire și lichiditate.

O analiză efectuată anul trecut a arătat însă că aceste fonduri de top ESG au aproximativ 470 de miliarde de euro (506 de miliarde de dolari) de active sub administrare, dar mai puțin de 5% dintre fonduri au îndeplinit această limită, prin urmare active valorând 140 de miliarde de dolari urmau să fie retrogradate la sfârșitul anului 2022 din ca ...citeste mai departe despre "Sfârșitul exuberanței ESG: 2023 va aduce o contractare a pieței de sute de miliarde de dolari" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 108 ori
Citeste mai multe despreeconomie Romania