Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Semnal de alarmă tras de directorul executiv al BlackRock: Multe bănci vor mai cădea!

Semnal de alarmă tras de directorul executiv al BlackRock: Multe bănci vor mai cădea!

Falimentul SVB este doar începutul unei crize financiare care se va solda cu multe instituții de credit ce își vor închide porțile, avertizează Larry Fink, directorul executiv al celui mai mare administrator de active din lume.

Fink compară actuala criză nu cu turbulențele din 2008-2009, ci cu criza economică din anii 1980, care a avut efecte incomparabil mai grave.

Atât liderii sectorului public, cât și al celui privat, preferă acum reziliența și securitatea națională, în locul eficientizării costurilor, arată Larry Fink.

”Prețul plătit pentru banii superficiali”

Directorul executiv al BlackRock a evocat spectrul unei ”crize care se derulează lent” în sistemul financiar american, ca urmare a falimentului Silicon Valley Bank, ”cu mai multe sechestre și închideri care vor urma”.

Fondatorul administratorului de fonduri de 8,6 miliarde de dolari a declarat, în scrisoarea adresată investitorilor și directorilor executivi, că prăbușirea SVB este un exemplu al ”prețului pe care îl plătim pentru decenii de bani superficiali”, potrivit Financial Times.

Creșterea rapidă a ratelor dobânzilor a fost ”primul domino care a căzut”, în timp ce SVB a fost un exemplu al celui de-al doilea, a scris Fink, în timp ce a avertizat că și alte bănci regionale și investitori care se bazează pe efectul de levier ar putea să le urmeze exemplul.

Fink a declarat că măsurile rapide de reglementare au contribuit la stabilizarea piețelor după cel mai mare faliment bancar din 2008 până în prezent.

Inflația mare va persista

El compară evenimentele recente cu criza economică din anii 1980, când peste 1.000 de creditori s-au prăbușit și anticipează că mai multe companii vor fi nevoite să apeleze la piețele de capital, creând oportunități pentru investitori și administratorii de active.

Dar fondurile investite în investiții cu un grad redus de lichiditate, cum ar fi fondurile de capital privat, imobiliare și de credit privat, ”ar putea fi încă un al treilea domino care să cadă”, în special dacă au folosit bani împrumutați pentru a crește randamentele, a scris acesta.

”În esență, liderii din sectorul public și cel privat renunță la eficiență și costuri mai mici în favoarea rezilienței și a securității naționale”, a scris el.

Trebuie arătat că BlackRock deține, în calitate de cel mai mare administrator de active din lume, participa ...citeste mai departe despre "Semnal de alarmă tras de directorul executiv al BlackRock: Multe bănci vor mai cădea!" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 80 ori
Citeste mai multe despreeconomie