Seful Autoritatii Sanitare: Serviciile veterinare romanesti, printre cele mai perfotmante din Europa

Marti, 03 Iunie 2014, ora 11:44
1190 citiri
Seful Autoritatii Sanitare: Serviciile veterinare romanesti, printre cele mai perfotmante din Europa

Romania are unul dintre cele mai puternice si performante servicii veterinare din Europa, iar produsele alimentare romanesti sunt printre cele mai sigure din Uniunea Europeana, a declarat, marti, presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.

"Sunt 10 ani in care toti cei care si-au desfasurat activitatea in aceasta institutie au contribuit la dezvoltarea ei, astfel incat, azi, putem afirma in fata partenerilor nostri si in fata cetatenilor Romanei pe care ii deservim zi de zi ca tara noastra are unul dintre cele mai puternice si mai performante servicii veterinare din Europa. (...) ANSVSA a reusit sa demonteze toate acuzatiile nefondate aduse Romaniei in asa-zisele scandaluri alimentare, demonstrand lumii intregi ca serviciile veterinare din Romania sunt printre cele mai eficiente din UE si ca operatorii din industria alimentara sunt parteneri de incredere", a spus Vladimir Manastireanu, intr-o conferinta privind marcarea a 10 ani de existenta a Autoritatii.

Acesta a subliniat ca o comunicare eficienta si corecta intr-o societate in care "alertele alimentare creeaza adesea un zgomot de fond" reprezinta intelegerea asupra responsabilitatii serviciilor veterinare.

"Pe o piata de 20 de milioane de consumatori si cu peste 200.000 de parteneri economici, efectul batailor de aripa ale unui fluture, adica 200 de kilograme de carne confiscata, provoaca un adevarat tsunami in zona comerciala si produce reducerea cu 10% a consumului. (...) sistemul rapid de alerta pentru alimente si furaje are rolul de a preveni inainte ca alimentele sa devina un pericol pentru consumatori, iar Romania, in urma notificarilor europene initiate de alte state membre, a constatat ca jumatate dintre acestea nu au fost confirmate", a subliniat seful ANSVSA.

ANSVA si-a propus sa faciliteze exporturile pe noi piete

Unul dintre obiectivele ANSVSA in perioada urmatoare vizeaza cresterea aportului in deschiderea unor noi piete de desfacere pentru produsele alimentare romanesti.

"Avem ca obiective cresterea aportului in deschiderea unor noi piete de desfacere pentru produsele alimentare romanesti, crearea de noi oportunitati de productie si asigurarea competitivitatii produselor romanesti pe piete externe precum Egipt, Tunisia sau Maroc si extinderea exporturilor in alte tari terte", a adaugat presedintele ANSVSA.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a organizat, marti, la Palatul Parlamentului, o conferinta cu tema 'ANSVSA-10 ani de excelenta in domeniul sanitar-veterinar si al sigurantei alimentelor'.

ANSVSA functioneaza ca autoritate de reglementare si control in domeniul sanatatii si sigurantei alimentare si se afla in subordinea Guvernului si in coordonarea ministrului Agriculturii.

#servicii veterinare Europa, #servicii veterinare Romania, #produse alimentare romanesti , #Stiri Macroeconomie